Spring naar inhoud

Draaien zonnepanelen op kolen?

Lees hier hoe Jasper Vis op een zeer gefundeerde manier weer een broodje-aap verhaal over de energieopbrengst van zone-energie uit de wereld helpt.

Energieblog van Jasper Vis

In NRC Handelsblad verscheen vandaag een artikel van gewaardeerd wetenschapsjournalist Karel Knip onder de titel ‘Voor een zonnepaneel worden kolen verstookt‘. Knip stelt dat er bij zonnepanelen in Duitsland en Zwitserland over de hele levensduur sprake is van een netto verbruik van energie. Ik zocht uit waarop dat is gebaseerd en kwam tot de volgende conclusie: de ‘EROI’ van 0,82 uit het artikel van Ferroni en Hopkirk die Karel Knip aanhaalt in NRC is een extreme uitschieter. Ik vermoed met Minister Kamp en een grote groep wetenschappers dat het artikel van Ferroni en Hopkirk niet deugdelijk is. Karel Knip is wat mij betreft aan te rekenen dat hij zich op deze ene uitschieter heeft gebaseerd. En dat hij niet heeft aangegeven dat de meeste wetenschappelijke studies een hele andere uitkomst laten zien. Hieronder een verslag van mijn zoektocht.

De titel van het artikel in NRC Handelsblad is niet zo…

View original post 2.202 woorden meer

2 gedachten over “Draaien zonnepanelen op kolen? Plaats een reactie

  1. Was wel een @broodjeaap in een zgn. “peer-reviewed” wetenschappelijk (?) tijdschrift. Dit gaat een dik staartje krijgen, kun je vergif op innemen. Reputaties staan op het spel …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: