Spring naar inhoud

Who’s Jan Willem van de Groep

0006_FldB_20160208_160534__DSC4636zw

inspirator  |  innovator  |  entrepreneur

BIO

Na zeven jaar in de bouw- en zeven in de woningcorporatiesector te hebben gewerkt was Jan Willem van 2010 tot 2016 verbonden aan het programma Energiesprong. Een rijksoverheidsprogramma dat werkte aan het  verduurzamingsvraagstuk van de gebouwde omgeving. Hij richtte zich daarbij op het versnellen van innovaties in de bouw- en woningcorporatiesector. Jan Willem is ondermeer bedenker en initiator van de Stroomversnelling. Een initiatief waarbij de bouw- en corporatiesector door middel van innovatie en industrialisatie (goedkoper, beter, duurzamer) woningen renoveren. Jan Willem is één van de oprichters van Factory Zero. Een snelgroeiend bedrijf dat industrieel energiemodules produceert voor zeer energiezuinige woningen.

OP DIT MOMENT

Werkt hij aan:

  • Een programma dat biobased bouwen moet stimuleren, versnellen en opschalen in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
  • Een onderzoek naar digitalisering van de renovatie- en verduurzamingsketen in opdracht van TKI urban energy
  • Een programma voor een verduurzamingsaanpak van particulier woningbezit in opdracht van de Agem en de regio Achterhoek.
  • Een kwartiermakersproject voor de uitrol van de contingentenaanpak voor het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningkrijsrelaties in opdracht van TKI-urban energy
  • Het opzetten van GIDEON – Building Transition Tribe, een transitiebeweging die koplopers in de bouw moet helpen sneller op te schalen.

VISIE

De bouwsector verandert de komende jaren razendsnel. Van een traditionele bouwnijverheid naar een slimme en hoogtechnologische bouwindustrie. Nieuwe (productie) technologieën, (biobased)materialen en software staan aan de basis van nieuwe mogelijkheden. Jan Willem verbindt de opgaven die spelen binnen de overlappende domeinen bouwen, wonen, landbouw en energie met die ontluikende bouwindustrie. De noodzakelijke en onontkoombare beweging naar innovatie en industrialisatie in de bouw  illustreert hij in zijn presentaties. Hij wordt regelmatig gevraagd als adviseur en/of spreker voor bedrijven, woningcorporaties en overheden vanwege zijn visie op de energietransitie en de daaraan gekoppelde transitie van de bouwsector.

ACTIVITEITEN

(Mede) oprichter:

Energiesprong, Stroomversnelling en Factory Zero

Columnist voor:

Cobouw, de Architekt, de Corporatiegids, Renda, BNA, Duurzaam Gebouwd, Building Holland

Adviseur:

Ondernemers, Bedrijfsleven,  Overheden, Parlementsleden, Politieke partijen, Brancheorganisaties, Vakbonden, Studenten.

Gastdocent:

TU-Delft, Amsterdam School of Real Estate, BNA-academy, Hogeschool Utrecht

Jurylid:

Achterhoek Architectuurprijs, Duurzame50 Bouw en Vastgoed, Innovation Challenge Building Holland, Cobouw Awards Duurzame projecten

Spreker:

Innovatie, bouwindustrie, future technology, duurzaamheid, klimaat, energietransitie en aanverwante maatschappelijke thema’s.

CONTACT

Janwillem@vdgroep.nl

06-20967748

ACHTERGROND

studie:  civiele techniek en bedrijfskunde

ervaring:  bouw, corporatie, advies/interim, inspirator, ondernemer

AWARDS

Winnaar duurzame top 50 bouw en vastgoed 2015

Unknown

Winnaar Klimaatpenning 2015

IMG_2291IMG_2284

Nr 10 op de lijst duurzame 100 van Trouw 2015

IMG_3109

En wil je echt alles weten dan is dit interview door Thomas van Belzen van Cobouw een aanrader.

Schermafbeelding 2015-07-20 om 16.20.33

Schermafbeelding 2015-07-20 om 16.18.15

Schermafbeelding 2015-10-03 om 09.38.48

%d bloggers liken dit: