Spring naar inhoud

Who’s Jan Willem van de Groep

0006_FldB_20160208_160534__DSC4636zw

inspirator  |  conditioner  |  innovator  |  entrepreneur

BIO

Van 2010 tot en met 2016 was Jan Willem verbonden aan het programma Energiesprong en werkte hij aan het  verduurzamingsvraagstuk van de gebouwde omgeving.

Binnen het programma Energiesprong richte hij zich op het versnellen van radicale innovaties door ondermeer de introductie van een nieuwe industrieel sectormodel.

Hij is onder meer bedenker en initiator van de Stroomversnelling, een initiatief waarbij de bouw- en corporatiesector door middel van radicale innovaties binnen 5 jaar 11.000 woningen renoveren naar het niveau Nul op de Meter.

Jan Willem is op dit moment nog op de achtergrond betrokken bij de Stroomversnelling en de Europese versie van Energiesprong. Hij is daarnaast één van de founders van Factory Zero. Een nieuw type bedrijf geschoeid op zijn visie. Factory Zero heeft de ambitie om binnen vijf jaar marktleider te zijn op het gebied van woning-make-overs (lees hier meer over de visie achter Factory Zero). Daarnaast is Jan Willem mede oprichter van ARXlabs. Een bedrijf dat zich richt op het aanjagen van innovatie in de bouw. Jan Willem werkt graag samen met gepassioneerde studenten. In dat kader heeft hij Challenge the Future opgericht. Een stichting die jaarlijks studenten uitdaagt tot oplossingen voor bestaande producten met een ongekende lat voor wat betreft de verhouding tussen prijs (extreem laag) en kwaliteit (extreem hoog).

VISIE

De bouwsector veranderd de komende jaren razendsnel. Van een traditionele bouwnijverheid naar een slimme en hoogtechnologische bouwindustrie. Nieuwe (productie) technologieën, materialen en software staan aan de basis van ongekende mogelijkheden. Jan Willem verbindt de opgaven die spelen binnen de overlappende domeinen bouwen, wonen, mobiliteit en energie met die ontluikende bouwindustrie. De noodzakelijke en onontkoombare beweging naar innovatie en industrialisatie in de bouw kan hij op een treffende manier illustreren in zijn presentaties. De meest inspiratievolle gedachte voor Jan Willem is het zogenaamde Gandhiaans innoveren. Dat betekent innovatie bewerkstelligen met zo min mogelijk middelen, een schijnbaar onhaalbaar ambitieniveau en lonkende perspectieven. Naast aanjager van bouwtransitie is Jan Willem al vele jaren betrokken bij het energietransitie vraagstuk. Hij wordt regelmatig gevraagd als adviseur van bedrijven, ministeries en parlementsleden (in binnen- en buitenland) vanwege zijn originele visie op dit vraagstuk.

 

ACTIVITEITEN

(Mede) oprichter en (mede) eigenaar van:

Factory Zero, ARXlabs, Challenge the Future

Columnist voor:

Cobouw, de Architekt, de Corporatiegids, Renda, BNA, Duurzaam Gebouwd, Building Holland

Adviseur:

Ondernemers, Bedrijfsleven,  Overheden, Parlementsleden, Politieke partijen, Brancheorganisaties, Vakbonden, Studenten.

Gastdocent:

TU-Delft, Amsterdam School of Real Estate, BNA-academy, Hogeschool Utrecht

Jurylid:

Achterhoek Architectuurprijs, Duurzame50 Bouw en Vastgoed, Innovation Challenge Building Holland

Spreker:

Innovatie, bouwindustrie, future technology, duurzaamheid, klimaat, energietransitie en aanverwante maatschappelijke thema’s.

CONTACT

Janwillem@vdgroep.nl

06-20967748

ACHTERGROND

studie:  civiele techniek en bedrijfskunde

ervaring:  bouw, corporatie, advies/interim, inspirator, ondernemer

AWARDS

Winnaar duurzame top 50 bouw en vastgoed 2015

Unknown

Winnaar Klimaatpenning 2015

IMG_2291IMG_2284

Nr 10 op de lijst duurzame 100 van Trouw 2015

IMG_3109

En wil je echt alles weten dan is dit interview door Thomas van Belzen van Cobouw een aanrader.

Schermafbeelding 2015-07-20 om 16.20.33

Schermafbeelding 2015-07-20 om 16.18.15

Schermafbeelding 2015-10-03 om 09.38.48

%d bloggers liken dit: