Spring naar inhoud

Zou het zo gegaan zijn met die EPV?

Ik stel me even voor hoe het heeft kunnen gebeuren. De mannen van de gasketels en de hybride warmtepompen hebben eerst een onderhoud met de onwetende ambtenaar. Daarna bezoeken ze samen Blok om te vertellen dat ze het oneerlijk vinden dat ze zijn uitgesloten van de mogelijkheid om gebruik te maken van de Energie Prestatie Vergoeding. Ze weten hem te vertellen dat na een forse energiebesparing de producten die zij voeren nog heel weinig gas verbruiken. En heel weinig gas is toch ook duurzaam? (Het gaat overigens nog steeds over zo’n 600 m3 gas per woning voor koken, verwarmen en warm water). De Minister zal gedacht hebben: potdomme, ben ik nou als ras-liberaal bepaalde marktpartijen aan het bevoordelen? Dat kan natuurlijk niet! Als deze producten kunnen concurreren met de oplossingen die die gasten van de Stroomversnelling bieden dan moet ik dat per omgaande regelen. En zo geschiede!

De minister en zijn adviserende ambtenaren hebben echter een denkfout gemaakt. Het gaat hier niet om het verdelen van een markt. Het gaat om het creëren van een hele nieuwe markt met producten die eigenlijk nog helemaal niet bestaan als compleet integraal systeem. De Stroomversnelling is niet zomaar even een marktinitiatief van partijen die samen proberen een competitief voordeel te halen. De Stroomversnelling is onderdeel van een doordacht transitieplan. Een transitieplan waarbij we juist proberen een concurrent te creëren voor de dominante en uitontwikkelde fossiele gastechnologie. Daarom hebben we condities bedacht waardoor het als alternatief kan dienen voor de gasoplossingen. De marktpartijen leggen op dit moment toe op ieder product dat wordt afgeleverd. Dat is niet erg want het perspectief is een belofte van schaal door de corporaties. De corporaties kunnen die schaal maken omdat er een EPV is. De gasoplossingen zou dus moeten concurreren met een nog niet bestaande markt. Dat is onmogelijk en dat winnen ze altijd. De minister zorgt er dus eigenlijk voor dat de gasoplossing gaat concurreren met innovatie. En dat is precies waar de mannen van de gasoplossingen op uit zijn. Er is namelijk geen grotere cash-cow dan een cv-ketel of een daaraan gelieerde hybride variant.

Ik begrijp best dat een liberaal moeite kan hebben met een dergelijke marktinterventie. Ik vermoed dat Energiesprong nooit gestart zou zijn onder een VVD minister. De minister heeft echter ook een transitieverantwoordelijkheid die vraagt om interventies waarmee duurzame oplossingen worden gestimuleerd. Dat concurreert per definitie met bestaande technologieën.

Ik durf hier ff niet te zeggen hoeveel geld het ministerie heeft geïnvesteerd in Energiesprong. Dat de gaslobby het uiteindelijk toch nog wint zou echter wel een hele treurige uitkomst zijn van zes jaar innovatie.

2 gedachten over “Zou het zo gegaan zijn met die EPV? Plaats een reactie

  1. Beste Jan Willem,

    Ik ben één van de parijen met een warmtepomp die als hybrde toegepast kan worden worden. Overigens ook als stand alone All Electric zoals jij zelf al heb mogen ervaren. Ik en mijn werkgever Inventum zijn het met de definities omtrent gasloze NOM woningen volledig eens. Maar de reden van mijn reactie is een andere dan uitsluitend het verdedigen van ons product voor hybride. Ik zie in iedere discussie met betrekking tot toepassing van installatietechnieken maar bar weinig terug van kennis en innovatie. Dat Minister Blok nu ook EPV voor gas toestaat in NOM woningen is niet alleen de doodsteek voor innovatie maar zorgt ook voor totaal onnodige en verkeerde installatietypen in die woningen. ik betwijfel zelfs of de gasketels in deze de koppeling naar hybride zullen gaan maken. Waarom zijn HR ketels niet te gebruiken in deze woningen? Dit heeft met de capaciteitsbehoefte te maken. Laat ik het ruim zeggen, het benodigde cv vermogen in deze NOM woningen is niet veel meer dan 2 KWth. De kleinste ketels zijn 20 KW, en zelffs terugmodulerend is hun capaciteit veel te groot. Hierbij nemen we als sector nog immer aan dat dit nodig is voor de gehele woning en wel bij min10 graden buiten.Een ieder die al wat langer in het vak rondloopt en kijkt naar het bewonersgedrag van bewoners in woningen vanaf het jaar 2000, weet dat we centrale verwarming al lang niet meer overal gebruiken maar steeds vaker lokaal. Het woonvertrek (woonkamer en keuken) en de badkamer en de rest staat vrijwel altijd uit. Als we dit meer als uitgangspunt nemen voor woningen die nog beter geïsoleerd zijn en van hoge mate van kierdichting zijn voorzien, dan begrijpt ieder weldenkend mens dat de match met veel te groot in capaciteitzijnde HR ketels onnodig en technisch volkomen fout is. Klimaat (waarin verwarmen een onderdeel is) is sterk toe aan andere norrmen en waarden maar ook aan aangepaste wetgeving en visie, die overigens zo blijkt maar weer niet verwacht mag worden van onze overheid en zeker niet van een op dit punt ondeskundige minister.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: