Spring naar inhoud

Bezorg mij onweerstaanbaar aanbod in plaats van advies

  

Geachte mijnheer Verhagen, Beste Maxime,

Hartelijk dank voor uw vriendelijke aanbod voor een gratis energieadvies. Dat stellen wij hoe dan ook zeer op prijs. Omdat ik ervan uit ga dat de brief bestemd was voor de woningeigenaar heb die maar even mee laten lezen. Waarschijnlijk heeft u het woonadres van mij gecombineerd met het label van dat woonadres. Ik ben echter niet de eigenaar van dit pand, dat is mijn vrouw. Wellicht is het goed daar nog even aandacht aan te besteden bij uw campagnes.

Ik begrijp dat u probeert om de banden met adviseurs en uw leden aan te halen. Dat begrijpen wij eigenlijk niet zo goed. Wij hebben slechte ervaringen met adviseurs die met vage computermodellen ons probeerden te vertellen wat uw leden bij ons zouden moeten doen. Erg onafhankelijk bleken ze achteraf ook niet te zijn. De familienaam van de geadviseerde installateur was dezelfde als van de adviseur. Wij zijn echter afgehaakt toen bleek dat we al die losse spulletjes zelf bij elkaar moesten sprokkelen. We hebben heel wat geleerd over de vele soorten en merken 3-dubbel glas, isolatie en warmtepompen. We kregen echter niet de indruk dat één van uw leden in staat was al die losse spulletjes netjes in elkaar te puzzelen.

Nee, wij zijn veel meer geïnteresseerd in het aanbod dat uw leden op de plank hebben staan. Wij hebben een vrij gangbaar huis dat is gebouwd met de bouwmethodieken die vanaf zo’n beetje 1995 zijn ontwikkeld. Wij zouden dus graag een lijstje bouwers van u ontvangen die een onweerstaanbaar aanbod voor ons hebben. Ik denk dat wij uit de voeten kunnen met partijen die:

 • Een one-stop-shop oplossing bieden voor de prestaties die wij wensen op het gebied van energie, comfort, gezondheid en onze portemonnee.
 • Hoog scoren voor wat betreft klanttevredenheid op de benchmark monitor die uw organisatie ongetwijfeld heeft opgezet.
 • Hoog scoren op het nakomen van afspraken en het langjarig nakomen van de beloofde prestaties die ik eerder noemde.

Ondanks het B-label hebben wij best wel een hoge energierekening. Gelukkig weet u ook dat een label vrij weinig zegt over het energieverbruik van een woning en zeker over de hoogte van de energierekening. Dat biedt kansen. Want onze energierekening is maar zo 45.000 euro waard als we die zou kunnen vertalen naar een lening met een lage rente en een looptijd van 20 jaar. Wij willen namelijk een grote stap maken. Wij zouden het zonde vinden als de volgende bewoners die stap niet meer kunnen maken omdat wij die weg voor hen hebben verprutst met een paar marginale maatregelen. Daarmee stellen we het moment dat deze woning naar energie-nul kan maar zo met 25 jaar uit. Een nieuwe ketel zou kunnen maar daarmee laden wij een last op onze schouders. Deze straat kan dan de komende 20 jaar niet van het gas af omdat zij zo nodig een nieuwe gasketel moesten kopen.

Wij denken dat die grote stappen gezet kunnen worden maar dat nog niet alle condities voorhanden zijn om zo’n aanbod bij ons te laten landen. Wellicht is het handiger om nog even een paar dingen in Den Haag te fiksen voordat u het lid met dat onweerstaanbaar aanbod op mij afstuurt. Zo zou het misschien mogelijk gemaakt moeten worden om de lening die wij aan gaan niet te koppelen aan mij of mijn vrouw maar aan de woning. Daardoor draagt de volgende bewoner ook een klein stukje van de verduurzamingskosten en lopen wij minder risico dat we het investeringsbedrag niet terugverdienen bij verkoop. Daarnaast zou u eens een stevig woordje kunnen wisselen met uw oud-collega Kamp over dat hele salderingsgedoe. Daar willen wij wel graag zekerheid over hebben. U kan daar vast wel iets voor elkaar boksen met uw netwerk. Wij denken daarnaast dat u uw leden nog even flink moet aansporen om naast gewilde oplossingen ook te zorgen voor betaalbare oplossingen. Wij denken dat moderne technologieën de kostprijs van die on-stop-shop producten nog flink omlaag kunnen brengen. U kunt ze de belofte van schaal bezorgen als u zorgt voor de juiste condities in Den Haag.

Vooruitlopend op die conditioneringsvragen in Den Haag ben ik misschien wel bereid om wat meer risico te nemen. Stuur eens een lid bij mij langs die onweerstaanbaar aanbod voor mij heeft. Waar ik geen keuze hoef te maken over de te gebruiken spullen maar over de leuke dingen: kleuren, vormen, gadgets en design. Een lid die dus zorgt voor extra wooncomfort en een gegarandeerde energierekening van nul euro, alhoewel het van mij ook best 25 of 50 euro mag zijn, als ik die garantie maar krijg.

In afwachting van uw lijstje verblijf ik.

Hartelijke groeten,

Jan Willem van de Groep

4 gedachten over “Bezorg mij onweerstaanbaar aanbod in plaats van advies Plaats een reactie

 1. Hallo Jan Willem,

  Je stuk is me uit het hart gegrepen. Precies om de redenen die jij beschrijft zijn wij een bedrijf begonnen dat deze handschoen oppakt (Louwy.com). Wij zijn het gepraat en demoprojecten zat en gaan bedrijven en particulieren 1 voor 1 een helpende hand bieden met eerst een inventarisatie maken en dan een concreet plan met maatregelen dat zsm leidt tot een fossielvrije huishouding. Wij geloven namelijk dat elektrificatie de snelste route is naar de oplossing van ons CO2-probleem. Het zelf opwekken van de benodigde kWh’s zien we als sluitstuk van deze exercitie. Of dit op eigen terrein moet gebeuren laten we daarbij in het midden omdat het (nu nog) vaak relatief erg kostbaar is. We hebben partijen achter ons die interesse hebben om de benodigde spullen middels lease te financieren zodat we projecten kunnen financieren uit de bestaande energie rekening. We hebben er zin, nog maar 5 miljoen huizen te gaan 🙂

 2. Kan invulling geven aan al je wensen. Ben het roerend eens met je stellingname. Kan inmiddels iedere bestaande woning middels energetische renovatie verduurzamen. De terugverdientijd van je investering is afhankelijk van de huidige isolatiewaarde van de bestaande woning en deze ligt tussen de 4 en de 12 jaar.

 3. Roerend ermee eens. Wij hebben zelf ooit eens een “adviseur” die (in)direct aan de Nuon was verbonden over de vloer gehad. Ons huis uit 1978 was perfect geisoleerd, dubbel glas was perfect, die paar cm onder de vloer was ook perfect, 2cm dakisolatie was perfect. Kort samengevat; Er was niets wat wij konden doen.

  Wij zaten op dat moment op een energierekening van 200 euro per maand.

  Intussen dus wel zelf de vloer extra geisoleerd, het oude dubbele glas vervangen voor HR++, extra dakisolatie en ga zo maar verder. Intussen een energierekening van 40 euro per maand en veel meer comfort in huis.

  Adviseurs die verbonden zijn aan een organisatie zijn per definitie niet onafhankelijk. En als een adviseur is verbonden met een energiebedrijf dan wordt het wel heel vreemd. Ik vergelijk het met een drugsdealer die tegen een verslaafde zegt dat die moet afkicken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: