Spring naar inhoud

Rappomania deel 2

Cobouw column, 29 september 2015

Yes, we hebben er weer één. Het Nederlands Verbond Toelevering Bouw (NVTB) heeft TNO laten aantonen dat de overheid sloop en vervangende nieuwbouw actief moet stimuleren om de energiedoelstellingen te halen. Ik schreef al eerder dat je in Nederland rapporten op bestelling kunt krijgen. Kies een mening, een onderzoeker die jouw mening deelt en voilà: het resultaat is een bevestiging van jouw mening.

Ondanks een indrukwekkende bronnenlijst, rammelt dit werkje aan alle kanten. Nou heb ik in principe niks tegen sloop en vervangende nieuwbouw. Maar door CO2-reductie als argument te gebruiken, wordt hier de plank volledig misgeslagen. Natuurlijk zal een deel van de woningvoorraad ongeschikt zijn voor bepaalde vormen van radicale renovatie. En radicale vormen van renovatie hebben we nodig om de doelstelling van een energieneutrale gebouwde omgeving in 2050 te halen. Maar sloop? Denk eens na! De gemiddelde woning in Nederland is 224.000 euro waard. Sloop-nieuwbouw betekent dus al snel een desinvestering van zo’n 160.000 euro en daarna een investering van zo’n 135.000 euro.

Welke particuliere woningeigenaar kan dat trekken? Ach ja, de corporaties natuurlijk. Die kunnen de ‘betoniers’ van de NVTB toch wel helpen aan de nodige omzet? Larie! Veel bezit van corporaties is gemengd met particulier bezit. Daarnaast moeten ook corporaties vanuit marktwaardeperspectief kijken naar de zin en onzin van desinvesteringen. Energetische kwaliteit speelt daarbij nauwelijks een rol.

Het zou dus waardevoller zijn geweest als de NVTB onderzoek had laten doen naar de manier waarop zijn leden de enorme renovatieopgave kunnen versnellen. Hoe ze bijdragen aan goede en betaalbare proposities. Hoe ze de overheid kunnen bewegen geen subsidie meer te verlenen aan labelstappen, maar energie te steken in het creëren van condities die radicale renovaties stimuleren. Daar schieten zowel woningeigenaren als de meeste leden veel meer mee op.

One thought on “Rappomania deel 2 Plaats een reactie

  1. Je noemt de waarde van een woning 224.000. Die waarde wordt met name door de plek van de woning bepaald. Energie speelt in de praktijk nog niet een significante rol, terwijl 250 euro per maand minder lasten een flinke hypotheek is…. Ik deel je mening van nadenken, en niet rucksichtloos alles slopen. Als er mogelijkheden komen voor een betaalbare prefab woning (denk aan jouw automotor) in combinatie met slim slopen voor relatief weinig, en andere waardering van woningen in de markt, dan heeft dit rapport recht van spreken. zo ver is het nog lang niet. mensen kiezen voor een plek, kijken te weinig naar de energiezuinigheid, laat staan dat ze die waarde (+/-) aan een woning toekennen en we schrijven beton en bakstenen dus ook niet af….
    We zijn het dus verder eens hoor!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: