Spring naar inhoud

De waarde van renovatie

Af en toe kun je je oren bijna niet geloven. Dat overkwam mij een tijdje gelden in een debat. Daar beweerde Ron Peters, algemeen directeur Vereniging van Ondernemingen van Betonmortelfabrikanten Nederland (VOBN), dat renovatie volslagen onzinnig was en we veel beter konden inzetten op sloop en vervangende nieuwbouw. Na een paar zinnen was al duidelijk dat de beste man dit standpunt niet kon volhouden voor het bezit van particuliere woningeigenaren. Welke eigenaar kan immers zijn woning met een gemiddelde waarde van € 224.000 slopen en daarbovenop een investering plegen van zo’n € 150.000? Waarschijnlijk 0,1% van de bevolking!

Nou, als dat niet kon dan moesten de woningcorporaties het maar doen. Die hebben bezit waar mensen in wonen zonder hypotheken, waardoor ze dus veel makkelijker uit hun woning kunnen worden gezet. Maar dat is natuurlijk ook een volslagen maf idee. Waarom zouden corporaties waardevolle woningen moeten slopen waar mensen met plezier in wonen? Waarom zouden zij wel economische offers moeten brengen? Ah! Juist.

Toen kwam de man met een volgend argument. De te slopen woningen vormen de grondstoffen voor nieuwbouwwoningen. We hebben bestaande woningen nodig om de circulaire economie vorm te geven. Rare argumentatie als je weet dat met een renovatie minder dan 10% aan energie wordt verbruikt voor meer dan 90% besparing. Daar kan geen nieuwbouwwoning aan tippen!

Conclusie: de fabrikanten die als vanouds afhankelijk zijn van het scheppen van nieuwbouw hebben hun eigen werkelijkheid en proberen ons ervan te overtuigen dat de burgers van Nederland een probleem hebben dat niemand als zodanig ervaart. Een typische reflex van een 20e eeuwse bouwsector.

Ik heb niets tegen nieuwbouw. Ik ben ervan overtuigd dat we nog veel beter kunnen en vooral veel meer waarde kunnen creëren voor minder geld. Misschien wordt nieuwbouw zelfs ooit een economisch alternatief voor renovatie.

Maar zover zijn we nog lang niet. Ga dus niet renovatie als concurrent van nieuwbouw positioneren. Ga niet klagen over fiscale bevoordeling van renovatie. Daarmee maak je jezelf als industrie ongeloofwaardig. Er is een markt voor nieuwbouw en we hebben gelukkig corporaties in Nederland die hun slechtste bezit durven te slopen. Maar iedereen weet dat 90% van de bestaande voorraad er in 2050 ook nog staat en dat we er dan echt iets mee moeten hebben gedaan. Help liever om dat te fiksen.

One thought on “De waarde van renovatie Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: