Spring naar inhoud

MITROS naar NulOpDeMeter

Column Cobouw nr 18, 10 maart 2015

Zo, het is achter de rug. Mitros heeft drie partijen geselecteerd die een nul-op-de-meter (NoM) concept voor de zogenaamde InterVAM-flats mogen uitwerken. Een mooi perspectief. Er zijn namelijk 13.500 van dit type flats die in eigendom zijn van zo’n tien woningcorporaties. In mijn slotpraatje op de selectiedag heb ik daarom aangedrongen om eens na te denken over een Stroomversnellingsdeal InterVAM-flats. We hebben namelijk tempo nodig om duurzaamheidsdoelen te halen. Daarnaast hebben we een belofte van schaal nodig om investeringen in innovatie en industrialisatie uit te lokken. Dat is dan weer nodig om de NoM-renovaties uit te kunnen voeren voor de prijs van een traditioneel gerealiseerde B-labelrenovatie. Over die ambitie bestaat overigens nog wel verwarring heb ik gemerkt bij het beluisteren van de tien presentaties. Maar weinig mensen hebben door dat concepten als NoM, Stroomversnelling, NotaNul en Gasloos zijn bedacht als middel om bouwers over systeemgrenzen te trekken. Het doel is natuurlijk woonplezier en zorgen dat je kinderen daarvoor op termijn niet hoeven te verhuizen naar Apeldoorn-aan-Zee. Na het overschrijden van die systeemgrenzen opent zich een nieuwe wereld. Een wereld waarin innovatie vanzelfsprekend is. Waarin nieuwe partners gezocht moeten worden. Waarin je niet gaat vragen om producten uit een catalogus, maar de toeleverende industrie uitdaagt tot partnering wat leidt tot nieuwe oplossingen. Ik ben blij dat Mitros het heeft aangedurfd om de lat hoog te leggen. Nu maar hopen dat zij de uitdaging ook bij die tien collega’s durven neer te leggen. Dat zal een volgende stimulans kunnen geven aan vernieuwing en innovatie in de bouw. Dit soort prijsvragen zijn uiterst sympathiek, maar als ze niet leiden tot producten die van de plank gekocht kunnen worden, is het verspilde tijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: