Spring naar inhoud

Kies het onderwerp voor mijn Cobouw column

Er zijn talloze onderwerpen waar ik iets over zou willen en kunnen schrijven voor mijn twee wekelijkse Cobouw Column. Deze week heb ik maar zo de keuze uit 5 onderwerpen die de afgelopen week actueel waren. Welke zou u kiezen?

Renovatie versus Sloop-Nieubouw

Afgelopen week werd mij tijdens de Building Holland duidelijk dat de beton industrie een serieus verhaal denkt te hebben met een pleidooi voor massale sloop-nieuwbouw. Corporaties zouden moeten stoppen met renoveren want dat is allemaal onzin was de stelling. Wie zijn woning ter waarde van gemiddeld 210.000 euro gaat slopen om er dan vervolgens een woning van meer dan 1,5 ton voor terug te bouwen weet ik niet. De corporaties misschien? Lijkt me ook geen handig businessmodel.

Hennes de Ridder

De afgelopen week hadden Hennes en ik een mooi debat tijdens Building Holland. Volgens mij zijn we het nog steeds erg eens met elkaar. Hennes denkt alleen dat er een andere manier is om de sector in beweging te krijgen. Een verhaal over een schijnbare tegenstelling.

De waarde van Restwarmte

De warmtevisie is uit. Weliswaar een mooie paragraaf over besparing maar ook een volkomen verkeerde framing van het begrip restwarmte. Ik ben een absolute voorstander om op de één of andere manier restwarmte te benutten. Maar dan moet het over echte restwarmte gaan. Een afvalverbrander levert geen restwarmte maar is een grondstoffencrematorium en een WKK die in de zomer water verwarmt naar 120 graden om te kunnen voorzien in de minimale energievraag voor warm water is een onzinnige investering. Hoge temperatuur warmte is maar in een paar gebieden van NL te duiden als restwarmte. Voor 80% procent zullen we het moeten hebben van besparen!

Winnaar Duurzame Vastgoed top 50

Afgelopen week had ik de eer om als  nr 1 van de Duurzame Vastgoed Top 50 gekroond te worden. Een mooie waardering voor de beweging die ik en vele mensen met mij in gang hebben gezet. Daar valt wel iets over te zeggen natuurlijk.

De installateur

Tijdens Building Holland gaf Tietsia Siertsema van Uneto-VNI een speech over de toekomst van de installateur. Het gaat niet meer over techniek maar over de klant. Ik denk dat ze daar de plank mis slaat. Het gaat juist wel over techniek. Het gaat over totaaloplossing die in technische zin nog uitgevonden moeten worden. Spullen die aanzienlijk goedkoper moeten worden voordat de klant ze massaal gaat kopen. Wat heb je dus eigenlijk te bieden aan de klant? Een klantvriendelijk proces en geen spullen. De ervaring binnen de Stroomversnelling leert dat de rol van de installateur misschien wel het meest radicaal verandert de komende jaren.

Categorieën

POLL

Tags

, ,

One thought on “Kies het onderwerp voor mijn Cobouw column Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: