Spring naar inhoud

Waarom “oude meuk” het verdient om aangepakt te worden

De afgelopen 2 weken leverde Hennes de Ridder forse kritiek op de De Stroomversnelling. In de Volkskrant en Cobouw maakte De Ridder gehakt van nul-op-de-meter en in eerdere publicaties betitelde hij de Stroomversnelling als een slimme truc om mensen geld uit de zak te kloppen. Ik heb die kritiek al eerder gepareerd, maar niets lijkt de man te stoppen. Hieronder reageer ik op de De Ridders laatste kritische noten.


“Nodig hoogleraar Hennes de Ridder uit en je hebt een vermakelijke event. Door echter categorisch alle vernieuwing in de bouw als onzinnig en waardeloos te bestempelen, verliest hij steeds meer van zijn geloofwaardigheid. Oud-studenten die tijdens zijn colleges op een verfrissende manier werd duidelijk gemaakt dat het helemaal anders moet in de bouw, roepen nu vertwijfeld dat ze zijn lessen blijkbaar niet hebben begrepen.

Het is de vraag of ooit iemand zijn lessen heeft begrepen. Nu die studenten de ruimte krijgen om het volgens Hennes’ boekje te doen, maakt Hennes gehakt van ze. Bouwers kunnen niet innoveren en zijn maar op 1 ding uit: geld!

De vraag doet zich voor waarom Hennes ooit les heeft gegeven aan een TU. Hij had beter les kunnen geven aan de partijen, die klaarblijkelijk hét gaan doen in de bouw. Wie dat dan zijn, is een volkomen raadsel. Dat de huidige aannemerspraktijk moet worden verlaten en er een transformatie gaat plaatsvinden naar een volwassen bouwindustrie is duidelijk. Dat het niet per definitie de huidige partijen hoeven te zijn die dat industriële model gaan begrijpen, is ook helder. Maar op de vraag hoe we daar gaan komen, wordt er wat gemompeld over marktwerking en partijen tegen elkaar uitspelen. Hennes zou de leerpunten van zijn collega Bart Bossink eens moeten bestuderen. Een beetje fröbelen met projectjes is leuk, maar een significante kanteling krijg je er niet mee. De Stroomversnelling is opgezet om die beweging aan te jagen, om een perspectief te bieden op schaal waardoor bouwers gaan investeren in innovatie en industrialisatie. Juist nu de bouw eindelijk de richting op gaat die Hennes beoogd, begint hij te sputteren. Zou het nou echt zo’n teleurstelling zijn dat bouwers eindelijk gaan werken volgens het ideaal van De Ridder?

De Ridder bemoeit zich inmiddels ook met energievraagstukken. In de Volkskrant werden een paar cijfers rondgestrooid, die gecombineerd nog al een vreemd beeld opleveren. De bouw zou verantwoordelijk zijn voor 50% van het energiegebruik. Inclusief de toeleverende industrie is dat 40% maar à la, wat is nou 10%? Wat Hennes vergeet te melden, is dat het hier gaat om het energieverbruik van de door hem betitelde “oude meuk”.

Als Hennes dus verderop in het artikel in de Volkskrant roept dat de bouw het energieverbruik moet halveren, dan hebben we het dus over aanpak van de bestaande woningvoorraad: over de woningen die de Stroomversnelling aanpakt. De veronderstelling van Hennes dat de aanpak veel energie en materialen zou kosten, is uit de lucht gegrepen. De energie die nodig is om een woning naar NoM-niveau te tillen is minder dan 10% van de hoeveelheid energie die verloren gaat als je het niet zou doen. Hoezo niet duurzaam?

Warmte uit de grond halen? In Groningen moet er € 25 miljoen per bron bijgelegd worden. Er wordt geïnvesteerd op basis van een businesscase waarmee men zich zeker voor 40 jaar vastlegt op 1 technologie. En zeg niet dat die technologie nog niet is uitontwikkeld. Als we ergens goed in zijn geworden als mensheid, is het spullen uit de grond halen. Ook Hennes zou moeten weten dat de meest duurzame energie nog altijd bespaarde energie is.

Hennes lijkt ook te weten wat de huurders willen. Je zou haast denken dat hij zelf in zo’n doorzonwoning huist. Dat hij op een gure herfstdag het uitwaaien van de kaarsen in de vensterbank ziet als een vorm van vermaak. Dat hij de schimmels op de muur – ten gevolge van optrekkend vocht en foute ventilatie – gebruikt als extra aanvulling op zijn rijke menu als huurder. Dat hij de jaarlijkse huurbrief juichend opwacht met daarin een aankondiging dat de huur van zijn inferieure woonproduct weer wordt verhoogd. Nee, laat die huurders maar lekker zitten in die oude meuk. Hennes komt wel langs met een leidinkje ‘duurzame’ warmte uit de diepe ondergrond. Of heeft hij het plan om binnen 20 jaar 4,5 miljoen woningen te slopen en nieuw te bouwen?

Huurders waarderen de producten van de Stroomversnellers op dit moment met gemiddeld een 9,1 op een schaal van 10, meneer De Ridder. De mensen wonen vaak met plezier in die wijk en genieten van een woning die beter presteert dan nieuwbouw.

Het zou zinvoller zijn om al die waardevolle denkkracht in te zetten om mensen te inspireren. Om ze eens een schouderklop te geven en een handelingsperspectief te bieden. Ik stel voor dat we hiermee op 2 april beginnen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: