Spring naar inhoud

Help! De sector vernieuwt

Column Cobouw nr 16, 11 februari 2015

In de meeste sectoren is baanbrekende vernieuwing geen plotselinge verandering met slechts één enkele oorzaak, maar een optelsom van een hele reeks van onderling op elkaar inwerkende factoren. Baanbrekende vernieuwingen zijn volgens innovatie-expert Jill Lepore veel minder schokkend als je de signalen herkent die er aan voorafgaan. Sectorvernieuwing is als het ware een crescendo van kleine ontwrichtingen die samen één grote verandering teweeg brengen.
Bijna alle gevallen van drastische vernieuwing binnen een sector hebben desalniettemin één ding met elkaar gemeen: de oprechte verrassing van topmanagers wanneer zij ontdekken dat hun sector aan de beurt is. Lepore ontdekte vijf signalen die duiden op zo’n verandering, te weten: nieuwe klantgewoonten, nieuwe productiemethoden, partijen uit andere sectoren worden concurrenten, nieuwe regelgeving en nieuwe distributiemethoden. Herkent u ze al, bouwers? Veranderend gedrag van de woonconsument wordt veroorzaakt door nieuwe technologie, nieuwe wetgeving en maatschappelijke dynamiek.De woonconsument wordt terecht steeds meer serieus genomen in de bouw. Dat kan onder meer omdat er de afgelopen jaren nieuwe productietechnologieën zijn geïntroduceerd. De ontwikkeling van 3D-technologie staat bijvoorbeeld nog in de kinderschoenen maar is nu al baanbrekend te noemen. Ikea en Mercedes hebben met elkaar gemeen dat zij denken ook de woningmarkt te kunnen bedienen. De toeleveranciers van de bouwsector zien steeds meer kans om met elkaar totaalconcepten te ontwikkelen, waardoor aannemers en installateurs die stil blijven zitten de kans lopen gemarginaliseerd te worden tot assemblagebedrijven (waar overigens ook niks mis mee is). Wet- en regelgeving rondom bouwen staat op dit moment volop ter discussie. De disputen daaromheen kenmerkt de clash tussen de oude 19e-eeuwse bouwnijverheid en het lonkend perspectief van de de 21e-eeuwse bouwindustrie. Een industrie die gewilde spullen maakt en waarde creëert voor spectaculair lage prijzen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: