Spring naar inhoud

Nieuwe bedrijven in de bouw

Column Cobouw nr 17, 25 februari 2015

De interactie tussen de toeleverende industrie en bedrijven die we tot nog toe als ‘uitvoerende bouw’ betitelen, verandert radicaal. De kloof tussen hen is de afgelopen decennia overbrugd, door adviseurs, architecten en bouwmanagers. Met onbevredigende resultaten. Innovatie in de bouw heeft vrijwel stilgestaan.
De bouwindustrie is daarom gebaat bij een nieuw soort onderneming: de OEM (Original Equipment Manufacturer). De OEM is het merk, de garantiegever, de partij die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de goede, gewilde en perfecte eindproducten. Opel, Mercedes en Ford zijn voorbeelden van OEM’s uit de auto-industrie.

De OEM is niet per definitie de partij die van haar product een complete klantpropositie maakt, de assemblage on-site verricht of het verkoopkanaal vormt. Dat zijn juist rollen die ingevuld kunnen worden door lokaal verankerde partijen. De OEM neemt de lead bij de ontwikkeling van nieuwe concepten en vertaalt die naar concrete eindproducten. De OEM heeft invloed op de hele keten vanaf de basisindustrie tot deelproducten, componenten en halffabricaten. De OEM kijkt niet in de catalogus van fabrikanten, maar vraagt proactief om nieuwe producten en productietechnologieën die passen bij de innovatieve producten van morgen en overmorgen.

De toeleverende industrie is namelijk veel versnipperder dan gedacht. Zelfs grote conglomeraten als BASF, Saint Gobain of Centrotec lukt het nu pas om aanjagers te worden van vernieuwing en cross-overs te vinden vanuit andere industrieën waarbinnen ze opereren. Samen met zusterbedrijven denken ze na over de ontwikkeling van nieuwe compleet geassembleerde componenten, zoals bijvoorbeeld een complete integrale energiemodule of kant-en-klare gevelcomponenten.

Wie de OEM’s van de toekomst worden, is ongewis. De aannemers die voorzichtig de beweging maken, zouden snel ingehaald kunnen worden door een samenklonterende toeleverende industrie. Ik ken zelfs een paar nieuwe toetreders die kans maken de Tesla van de nieuwe bouwindustrie te worden.

OEM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: