Spring naar inhoud

GRONINGEN

Column Cobouw nr 15, 13 januari 2015

Het leven van de Oost-Groninger is er niet makkelijker op geworden na de toename van het aantal gasbevingen. Bewoners voelen zich onzeker in hun eigen huis en volgen met argwaan de pogingen van de NAM om woningen te verbeteren en te versterken. Er komen mensen bij hen over de vloer om dingen te repareren die volgens hen helemaal niet stuk hadden gehoeven. Bouwers staan daarbij in de frontlinie.
Er wacht een klus met een ongekende sociale en technische impact. Zo’n 50.000 huizen moeten binnen vijf jaar aangepakt worden. Een klus die voor de woningbouwsector is te vergelijken met wat de Deltawerken waren voor de Nederlandse waterbouwsector. Een opgave die dus ook als katalysator kan dienen voor een versnelde transitie van onze bouwsector. Want dit doe je niet zomaar even. Slimme technieken om te verstevigen zijn er nog niet en het vertrouwen van de bewoner in goede oplossingen is nog ver te zoeken. Daarnaast vragen de snelheid en de schaalgrootte om een industriële benadering. De bouwers moeten dan niet worden gezien als het 5e wiel aan de wagen. Zij moeten in de lead worden gezet. De traditionele aanpak met bestekken en voorgekookte recepten zorgen namelijk niet voor grote innovatiesprongen. Hiervoor moet de ontluikende Nederlandse bouwindustrie alles uit de kast gaan halen. Van nieuwe vormen van samenwerking met lokale bouwers tot integratie met de slimste spullen van de toeleverende industrie. Nieuwe werkwijzen, productietechnologieën en de inpassing van nieuwe materialen zoals (bio)composieten zijn een must voor de eisen: snel, goed, betaalbaar en gewild. De bewoner maken we blij door de versterkingsoplossingen in één keer te combineren met bestaande Nul-op-de-meterproposities waardoor een energie-nota-nul-woning resteert. De nog te bouwen productiefaciliteiten kunnen gelijktijdig gebruikt worden om de rest van Nederland te verduurzamen. Daarmee helpen Groningers de rest van Nederland ook nog eens snel van het gas af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: