Spring naar inhoud

Energie is NIX

Column Cobouw nr 15, 18 december 2014

Het wordt tijd dat de bouw zich eens assertiever opstelt in de discussie over verduurzaming van onze energievoorziening. De waarde van energiebesparing wordt namelijk systematisch onderschat. En dat is raar. Discussies over windmolens en zonnepanelen zijn een populair tijdverdrijf, maar staan in de schaduw van het echte probleem; de warmtevraag.

Er zal geen wethouder in ons land zijn die het voor elkaar krijgt om 144 windmolens binnen zijn gemeentegrenzen te plaatsen. Deze hoeveelheid is er per gemeente nodig om het energievraagstuk van de gebouwde omgeving op te lossen.

Het alternatief is radicale besparing. En dat is het pakkie-an van de bouw. Het helpt daarbij niet dat opwekking en besparing gescheiden domeinen zijn. Zelfs bij debatten in de Tweede Kamer over onze energievoorziening wordt met geen woord gerept over de mogelijkheid om het aandeel duurzame energie te verhogen door simpelweg in te zetten op radicale besparing. Besparing is een dingetje er bij.

Logisch, de gevoelswaarde van het woord ‘besparing’ is weinig sexy. Ik pleit er daarom voor om besparing anders te framen. Laten we besparing gaan zien als omgekeerde opwekking en dat toevoegen aan de energiemix van de toekomst. Op dat moment is de bouwindustrie aan zet. Zij zijn dan het energiebedrijf dat de meest duurzame energie kan leveren, namelijk bespaarde energie.

Radicale besparing noemen we voortaan Nix. Nix is een schoon alternatief voor gas. Nix heeft een waarde van 400 miljard en is gemakkelijk te verkopen in Den Haag. De Staat is namelijk voor 41 procent aandeelhouder van Nix (belasting op bouwomzet). Naarmate de gasprijzen stijgen, wordt Nix ook steeds meer waard. Nix kan binnen 25 jaar zo’n 80 procent van onze gasvraag vervangen. Nix is ook een aanjager van innovatie en de transitie naar een volwassen bouwindustrie.

Bouwend Nederland, verkoop Nix!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: