Spring naar inhoud

Breekijzer nieuwe bouwpraktijk

Column Cobouw nr 9, 29 september 2014

De discussies over de ‘Wet kwaliteitsborging voor het bouwen’ kan de lezers van deze krant niet zijn ontgaan. Een wetsvoorstel dat, in haar huidige vorm, flinke implicaties heeft voor partijen die aangemerkt worden als aannemer. De brancheorganisaties doen waar de bouw traditioneel goed in is: uitleggen waarom iets niet kan. Geredeneerd vanuit de oude bouwpraktijk hebben ze nog gelijk ook. Ze lijken echter niet te beseffen dat deze nieuwe wet kansen biedt. Kansen om het roer helemaal om te gooien.

Onze bouwregelgeving is namelijk vorm gegeven rondom een bouwproces dat gekenmerkt wordt door: ‘onderling afhankelijk’ maar ‘ieder voor zich’. Schrale bouwkwaliteit en een gebrek aan innovatie en klantgerichtheid is daar een resultante van. Dat ‘ieder voor zich’ is goed terug te zien in de manier waarop brancheorganisaties vanuit eigen kokertjes reageren op het wetsvoorstel. Ongelooflijk jammer! De huidige bouwpraktijk is namelijk niet geëquipeerd voor de maatschappelijke vraagstukken die voor ons liggen. Geneuzel over normen die niks zeggen over prestaties en functionaliteit van gebruikte bouwcomponenten moeten we domweg achter ons laten. De bouw moet innoveren, en bedrijven moeten rendementen gaan maken die passen bij de risico’s die daarmee samenhangen.

De huidige bouwpraktijk is georganiseerd rondom het gebouw als ‘proces en productiecapaciteit’ en niet het gebouw als ‘gewilde propositie’. Het scheiden van ontwerp en uitvoering past zeker niet meer in deze praktijk. De producent die invloed heeft op het hele proces kan aangesproken worden op de kwaliteit en veel belangrijker nog, op de prestaties en functionaliteit. Weg met de bestekken, weg met aanbesteden op laagste prijs. Opdrachtgevers die kiezen voor dat oude, 19e-eeuwse concept, zouden geen recht mogen hebben op wettelijke kwaliteitsbescherming. Transities zijn pijnlijk maar laat je daar niet door weerhouden. We hebben nu een sleutel in handen om die gewilde bouwpraktijk te realiseren. Gebruik die!…Samen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: