Spring naar inhoud

Diss-ruppt

Column Cobouw nr 8, 9 september 2014

De achttiende eeuw omarmde het idee van vooruitgang, de negentiende eeuw had de evolutie en de twintigste eeuw typeerde zich door groei en innovatie. Deze 21e eeuw kenmerkt zich volgens velen door disruptie.

In alle denkbare media slaan managementgoeroes en innovatieprofessoren u om de oren met dé voorbeelden: Uber, Airbnb en Booking.com. De retoriek die daarbij hoort is die van verstoring, paniek, angst en wanorde; overheden begrijpen er geen hout van en proberen angstvallig de states quo te handhaven. Volgens de theorie van de disruptie worden complete bedrijfstakken overbodig gemaakt door de toepassing van nieuwe slimme technologieën. Moet u daar bang van worden? Bent u die schlemiel die het nooit gaat lukken om te innoveren? Lukt dat echt alleen maar start-ups?

Als het gaat om de benutting van algoritmes, chips en slimme interfaces zal dat misschien zo zijn, maar er is nogal wat mis met de theorie van de disruptieve innovatie. Het is onmogelijk om vooraf te voorspellen of een innovatie echt disruptief is en bijdraagt aan een maatschappelijk wenselijke transitie. Wanneer een gevestigde onderneming slaagt, is dat alleen omdat het nog niet heeft gefaald. En, wanneer ze faalt, is dat een bewijs van disruptie.

De bouwindustrie heeft disruptieve innovatie nodig. Die zijn echter van een hele andere orde dan een nieuw transactieplatform zoals Uber of Airbnb. De technologie achter deze concepten zoals internet en microchips waren disruptief. De bouw is op zoek naar dezelfde dragers van disruptie: nieuwe productietechnologieën, verrassende en goedkope producten en een cultuur van nieuwsgierigheid en vernieuwingsdrang. De bouw is een kapitaalintensieve industrie die zich weinig experimenteerruimte kan veroorloven. De inzet van klein en groot is nodig om te zorgen dat er betaalbare en rendabele oplossingen worden bedacht voor urgente maatschappelijke vraagstukken rondom zorg, energie en welzijn. Wonen is een levensvoorwaarde. De bouwindustrie heeft daarom een disruptieve missie.

One thought on “Diss-ruppt Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: