Spring naar inhoud

Maak nooit wat de klant vraagt!

Column Cobouw nr 5 28 mei 2014

Veel organisaties zijn verdwaald. Als je verdwaald bent is het moeilijker om te overleven, en overleven willen we toch allemaal. Om in deze tijd te overleven moet je keuzes maken. Ga je volgen of leiden. Volgen is niet moeilijk. Gewoon goed opletten en op tijd hetzelfde doen als de succesvolle koplopers. Voor veel bouwers is volgen gewoon wachten tot er een klant productiecapaciteit komt kopen. In de bouw zijn er in die zin maar weinig leiders. Bedrijven die opschaalbare vernieuwing creëren en niet afhankelijk zijn van die ene klant die een pilotje wel ziet zitten.

In de bouw hebben we in hoog tempo breakthrough innovaties nodig. We leveren namelijk de verkeerde spullen, te dure spullen en spullen die niet werken. De bouwindustrie is daarnaast de belangrijkste sleutel tot een duurzame gebouwde omgeving. De focus moet liggen op radicaal andere productietechnologieën en daaraan gekoppelde gebouwconcepten. Energie-leverende gebouwen mogen niet meer kosten dan gebouwen die voldoen aan de geldende norm.

Als je wilt leiden is je onderneming belangrijker dan de klant, zo moeilijk is dat niet. Wie zou je immers eerder neer zien vallen? Je onderneming of de klant? Liever de klant waarschijnlijk. Als je wilt leiden zul je de klant moeten leiden. Klanten kunnen hooguit vertellen waarop jij je kunt verbeteren. Jij alleen kunt vertellen waarop jij je gaat onderscheiden. En om je te kunnen onderscheiden is innovatie nodig.

Klanten hebben een mening over het verleden. Zelden een mening over morgen en overmorgen, laat staan wat over 10 jaar van belang is. Het zijn de oplossingen van de toekomst die waarde creëren voor de klant en de samenleving. Natuurlijk is de leider niet zo dom om spullen te maken die de klant en de samenleving niet willen. De klant moet wel centraal staan!

Categorieën

Cobouw Column

Tags

,

One thought on “Maak nooit wat de klant vraagt! Plaats een reactie

  1. Ik twitter met enige schroom, omdat ik vrees in een elektronisch kippenhok verzeild te raken, dit onderwerp spreekt me wel aan. Innovaties in de bouw werden ooit gezien als innovaties in de bouwtechniek en bouwindustrie. Ik denk dat het nog zo is : het toepassen van slimme ontwerpen en technieken het bouwproces. Enkel het markt & management denken als criterium voor een innovatie doet te weinig recht aan de kansberekening op succes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: