Spring naar inhoud

Verandering

column nr 4 Cobouw 14 mei 2014

Het is onderhand een cliché in de bouwsector: verandering komt niet van de gevestigde spelers maar zal vooral ontstaan vanuit kleine bedrijven, de toeleverende industrie of nieuwe spelers. Tot nog toe heeft de praktijk die bewering echter niet kunnen staven.

Mijn observatie. Kleine bedrijven bedenken best leuke dingen maar zijn zelden in staat dat op te schalen naar een marktrijpe propositie. De toeleverende industrie is vooral bezig met de ontwikkeling en verkoop van het eigen productassortiment. Nieuwe spelers? Wel ja waarom niet, laat maar komen. Mijn ervaring is dat die juist op zoek gaan naar partnerships met bouwers om zodoende snel de essenties van de markt te leren kennen.

Dat kleinere spelers het ook lukt laat bijvoorbeeld Energy2020 en BJW-wonen zien. Dat zijn bedrijven die schaalgrootte creëren door samenwerking tussen meerdere MKB bedrijven en toeleveranciers. Ze vormen een zogenaamde OEM (Original Equipment Manufacturer). Een begrip uit de automotive industry , de fabriek waar meerdere deelproducten (merken) als compleet eindproduct en onder één merk de fabriek verlaat.

Belangrijk is dat een innovatie pas is geslaagd na een succesvolle marktadaptatie. Een succesvol project realiseren is niet zo moeilijk. Dat wordt echter te vaak verward met een marktrijpe propositie. Een product dat gewild is maar ook domweg past bij de portemonnee van de koper.

De koplopers onder de gevestigde bouwpartijen laten zien dat zij nu al in staat zijn radicale innovaties te ontwikkelen. Niet alleen intern maar ook met hun eigen co-makers. Nieuwe combinaties van bestaande en nieuw bedachte producten en componenten die er zonder schaal en massa nooit zouden komen. Essentieel daarbij zijn forse investeringen in informatietechnologie. Dat maakt alle aspecten van productie, efficiënter en dus goedkoper, van de grondstoffen tot aan de marketing. Investeringskracht is op dit moment een belangrijke sleutel tot vernieuwing.

 

One thought on “Verandering Plaats een reactie

  1. De gedachte dat vernieuwing van de kleintjes komt is niet uniek voor de bouw. Goed om te zien dat ook bij de bouw geldt dat het vooral de kleintjes die een goede samenwerking met grote partijen weten op te zetten zijn die doorgroeien. Dat gebeurt ook in andere sectoren, zowel Microsoft als Google werden ooit groot door een deal met groter bedrijf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: