Spring naar inhoud

DE GROTE SPRONGEN MET EXTRA HYPOTHEEKRUIMTE VOOR ENERGIENEUTRAAL WONEN

Vorige week is door minister Dijsselbloem aangekondigd dat het mogelijk wordt om extra hypotheek te krijgen voor de aankoop of verbouw van een woning naar het niveau nul-op-de-energiemeter. Een belangrijke mijlpaal voor bouwers die nieuwe nul-op-de-energiemeter woningen kunnen bouwen. Maar ook voor de renovatiemarkt een belangrijke stap alhoewel het bedrag nog ontoereikend is om een nul-op-de-energiemeter-renovatie te betalen. Het is echter een belangrijke stap omdat verduurzaming tot nog toe een marginale rol speelde binnen het hypotheekdebat! 

Met deze hypotheekverruiming gaan we over de drempel van een nieuw tijdperk. Op termijn is het mogelijk dat de hele bestaande energierekening kan worden ingezet als Loan to Income. Het geld van de energierekening wordt dan meegenomen in de hypotheekberekening. Een logische ontwikkeling want hoge energielasten en hoge hypotheeklasten gaan op termijn niet meer samen. Een gevolg daarvan zal ook zijn dat er in de toekomst voor on-duurzame woningen aanzienlijk minder geleend kan worden.

De energierekening betrekken bij een hypotheekberekening is de voordeligste manier om aan geld te komen voor een comfortabeler en duurzamer woning. Dat maakt deze maatregel van Dijsselbloem nu mogelijk. Nog meer winst: de impact op de waarde wordt waarschijnlijk groter als mensen meer geld kunnen lenen voor een duurzamer huis. Het opnemen van de definitie nul-op-de-energiemeter in het besluit hypothecair krediet is daarvoor een eerste noodzakelijke stap.

Het begrip energieneutraal blijkt overigens in de praktijk vertaald te worden naar een woning die bijna geen gas meer verbruikt voor verwarming. Daar heb ik hier dus niet over. Nul-op-de-energiemeter betekent dat de meters achter de voordeur over een geheel jaar gerekend op nul eindigen. Aangezien dat met gas lastig is te realiseren, zijn het vaak woningen die all electric voorzien in de energiebehoefte.

Ook het begrip EnergieNotaloos is een geheel eigen leven gaan leiden. Energienotaloos betekent niet dat er geen energierekening meer op de mat valt, maar dat de energierekening over een geheel jaar eindigt op nul euro. Dan zijn niet alleen de energielasten, maar ook de energiebelasting en de ‘transportkosten’ in het plaatje meegenomen. In de brief van Dijsselbloem wordt gesproken over een totale energierekening (gas+electra)  die nihil is.

Voor nieuwbouw is de stap naar NulOpDeMeter een no-brainer aan het worden. Met deze regeling  is de norm gezet. Met een meerprijs van zo’n € 14.000,-  euro betaald de consument zo’n € 40,- per maand aan energie. Een bedrag wat ongevoelig is voor de grillige prijsontwikkeling van de energiemarkt.

Voor renovatie ligt het wat lastiger. Bouwers zijn op dit moment in hoog tempo renovatieconcepten aan het ontwikkelen voor dat deel van de woningen dat geschikt is voor een geïndustrialiseerde aanpak. Dat is dan al snel zo’n 80% van de Nederlandse woningvoorraad. Als het lukt om daar goede verbouwproposities voor aan te bieden, dan zal de renovatie van een gemiddelde woning zo’n dertig tot veertigduizend euro kosten. Tegen een energierekening van gemiddeld 170 euro zou dat een veel hogere lening rechtvaardigen dan € 13.500,-.

De garanties die bouwers in de toekomst gaan leveren op een Nul-op-de-energiemeter-woning zullen bepalend zijn voor de ruimte die ontstaat om dit bedrag op termijn te verhogen. Een mooie volgende uitdaging dus voor de bouwsector, de banken en de betreffende ministeries.

Dit bericht verscheen als eerste als expertpost op http://www.duurzaamgebouwd.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: