Spring naar inhoud

BOUWENDNL UITGEDAAGD TOT INNOVATIE DOOR HEIJMANS EN VOLKERWESSELS

De rol van Bouwend Nederland is door de twee grootste Nederlandse bouwers van Nederland ter discussie komen te staan. Eigenlijk behoorlijk in stijl met de huidige tijdsgeest: de tijd dat we schimmige deals achter ons gaan laten en samen gaan voor een groot vernieuwend verhaal. Het is niet meer van nu om symptomen van maatschappelijke problemen te signaleren en daar korte termijnoplossingen, zoals subsidies of wat geschuif met miljoenen tegenover te zetten. Van dat pad moeten we af. 

Bouw moet oplosser worden van problemen

Het probleem van de bouwsector is dat zij bij veel maatschappelijke issues wordt gezien als onderdeel van het probleem en zelden als onderdeel van de oplossing. De energietransitie lukt bijvoorbeeld niet omdat de bouwers niet leveren wat daarvoor noodzakelijk is. Terwijl 75% van het probleem ‘energie’ in de gebouwde omgeving toch echt door hen moet worden opgelost!

Van een belangenbehartiger zou BouwendNL zich dus moeten transformeren naar een “schepper”. Een schepper van condities die het mogelijk maken om échte maatschappelijke problemen op te lossen én geld te verdienen. De bouw is namelijk niet gebaat bij subsidies. Vierhonderd miljoen klinkt als veel geld, in stenen uitgedrukt is het marginaal.

 Anders gaan denken over het geld van de energierekeningen

Wél veel geld? De 13 miljard euro die ieder jaar vanuit het woondomein verdwijnt naar het energiedomein. De bouw is gebaat bij condities die het mogelijk maken om die geldstroom om te zetten in duurzame bouwomzet. Met een beetje slimme afspraken tussen overheid, bouwers en banken hebben we het dan al snel over zo’n 260 miljard euro bouwomzet voor de komende 20 jaar.

BouwendNL zou de lead moeten nemen bij het ontwikkelen van programma’s die bouwers leert om te innoveren en te industrialiseren. Zij moeten hun leden helpen om nieuwe businessmodellen te ontwikkelen, waarin de klant centraal staat. Een route die geen productiecapaciteit levert, maar producten.

Goed doen voor gemiddelde leden of voor een heleboel klanten

De angst om te ver voor de troepen uit te lopen is groot. “Wij moeten het goed doen voor iedereen” is een veelgehoorde kreet binnen BouwendNL. Maar daar mag en kan niemand zich niet meer achter verschuilen. Het is tijd voor actie, het is tijd om er te zijn voor de koplopers. BouwendNL kan het zich niet permitteren dat de koplopers afhaken in tegenstelling tot de achterblijvers. Laat dus de “doden” de “doden” begraven en ga voor de toekomst.

Voor de gebouwde omgeving geldt het mantra: wij zijn de grootste concurrent van het energiebedrijf. Wij leveren de duurzaamste energie: bespaarde energie. Binnen andere segmenten zijn ongetwijfeld gelijksoortige businessmodellen te bedenken. Over 5 jaar kan de bouw de topsector zijn van Nederland. Met niet een belangenbehartiger voor de sector, maar een belangenbehartiger van  heel veel klanten…waar al die mooie spullen voor worden gebouwd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: