Spring naar inhoud

2012…het jaar van de nieuwe inzichten

VRAGERS
Aan ambities is er in de corporatiesector gelukkig geen gebrek. Ze realiseren is lastiger dan ze bedenken. Vooral omdat de meeste corporaties denken dat ze toch echt zelf het wiel moeten uitvinden. Gelukkig is 2012 het jaar van de ommekeer. Woningcorporaties zullen ontdekken dat een energieneutrale voorraad in 2030 betekend dat je nu moet doorpakken. De voorraad naar Label B volstaat voor het behalen van de 2020 doelstellingen maar daarna moeten er ook stappen gezet worden. Gelukkig wordt er afgerekend met een paar hardnekkige ‘broodje-aap’ verhalen. Zoals de suggestie dat de stappen van B naar A++ wel heel erg duur zijn, of dat iedere labelstap € 5.000,- kost, of de veronderstelling dat een klant 3 maanden het huis uit moet voor een hoog niveau renovatie, ook zo’n mooie is de perceptie dat woningen net zo lang staan als haar economische levensduur en wachten op betaalbare duurzame opwekkingtechnieken lijkt ook in opkomst.
Gelukkig zullen al deze fabels in 2012 als zodanig worden herkend. Dat is het moment dat ook de aanbieder wordt ontdekt. Slimme coalities die de sleutel in handen hebben tot betaalbare renovatieoplossingen. Renovaties naar A++ niveau voor prijzen waarmee traditioneel amper een B-label kan worden gerealiseerd. Een coalitie die volledig ontzorgt, één aanspreekpunt voor de opdrachtgever, in 10 dagen renoveren naar energieneutraal, bewoners kunnen in hun woning blijven wonen en ook aan de communicatie met de bewoners is gedacht, totale ontzorging dus. Enorme kansen om de kwaliteit van de bestaande voorraad met een grote sprong op peil te brengen en de goede ambities van corporaties een stap dichterbij te brengen.

AANBIEDERS
Gelukkig gaan ook steeds meer aanbieders de waarde inzien van een conceptuele benadering. De nationale opgave: een energieneutrale woningvoorraad in 2030, wordt herkend als kans. Een kans om het nieuwe bouwen te implementeren. De bestaande voorraad wordt gezien als een platform. Een platform op basis waarvan zonder opdrachtgever al kan worden nagedacht over slimme en betaalbare oplossingen. Een integrale benadering door creatieve coalities van makers en de enorme schaal zal de kostprijs en prestatie het aanbod positief beïnvloeden. De stap van B naar A++ is nu zo gemaakt. Samenwerking is niet eenvoudig. Daarom zal de bouwmanger 1.0 langzaam maar zeker plaats moeten maken voor de bouwmanager 2.0. De naam veranderd ook. Van bouwmanager naar procescoach. Niet sturen op inhoud maar sturen op een optimale samenwerking tussen mensen. Mensen die worden uitgedaagd om samen te innoveren voor duurzaam woongenot van de bewoners.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: