Spring naar inhoud

Hoezo is techniek niet belangrijk?

Ik hoor het tegenwoordig te vaak: het gaat allemaal niet om de techniek bij energieneutraal bouwen, we kunnen het allemaal al lang, het gaat om het proces. Met dat soort uitspraken dreigen we het paard achter de wagen te spannen en halen we doel en middel door elkaar. Procesvernieuwing is juist nodig om op een andere manier met technologie om te gaan!

Procesvernieuwing
Een proces an sich is namelijk niets. Daar hoort een product en een markt bij. De bouw levert nu geen producten maar productiecapaciteit. Het bedenken van concepten en die kunnen vertalen naar producten is al een radicale vernieuwingsslag. Dat aanbod vervolgens vertalen naar de markt is wellicht de lastigste gave voor de sector. Deze vorm van productinnovatie en marktinnovatie worden mogelijk door radicale procesvernieuwingen. Niet door processen te optimaliseren…dan blijven we aanbieders van productiecapaciteit.

Slimme coalities
Met bestaande technologie zijn we best in staat om de gebouwde omgeving energieneutraal te krijgen. Dan hebben we het echter over bouwproducten en/of bouwcomponenten. Niet over de woning als systeem waarin die producten en componenten op een slimmer manier met elkaar worden geïntegreerd. Procesvernieuwing zal zich moeten richten op het creëren van de omgevingen waarbinnen het mogelijk is dat slimme coalities met innovatieve oplossingen komen.

Nieuwe inzichten
Ik las kortgeleden over een onderzoek binnen laboratoria om erachter te komen hoe wetenschappelijke doorbraken gerealiseerd werden. Wat bleek? Die doorbraken ontstonden niet achter de laboratoriatafels, maar door de gesprekken die collega’s en medeonderzoekers met elkaar voerden. Nieuwe ideeën kwamen op door de inzichten van anderen te combineren met die van jezelf. Nieuwe combinaties maken en die combinaties op elkaar afstemmen. Dan hebben we het wel degelijk over technologische doorbraken.

Marktinnovatie
Marktinnovatie speelt daarin een cruciale rol. De vraag is immers of je de juiste dingen bedenkt voor de juiste doelgroep. En als je dat al voor elkaar krijgt dan is het nog een hele kunst om je aanbod aan de man te brengen bij die klanten. Bedenk daarbij dat het onzinnig is om je klanten te vragen wat ze willen. Dan krijg je te horen wat ze gisteren en vandaag willen. Niet wat ze morgen willen. Luister naar wat klanten niet willen en combineer dat met datgene wat nu technologisch al mogelijk is. Dat is de truc die ook Steve Jobs en Henry Ford met succes toepasten.

Aan de man brengen
Daarvoor zijn technologische doorbraken nodig op het niveau van het gebouw als systeem. De koplopers laten al zien dat het kan. Een energieneutrale woning voor €83.000,- , zoals de winnaar van de manifestatie De Voorsprong, de All Electric W&R groenwoningconcept, heeft bewezen. Of een renovatie naar een A+++ label voor een prijs waarvoor de reguliere bouw amper een B-label kan leveren. Het kan nu al…alleen moet het nu nog aan de man gebracht worden.

3 gedachten over “Hoezo is techniek niet belangrijk? Plaats een reactie

  1. Goed verhaal. Het gaat om én procesinnovatie, productinnovatie, én toepassing van nieuwe, innovatieve materialen, maar het samenwerken van de bestaande ketenpartners zou juist een averechts effect kunnen hebben. Traditionele partijen zijn genegen om aan terreinverdediging te doen. Of de marktinnovatie zo’n belangrijke rol speelt valt ook te betwijfelen. Een goed product zou zichzelf moeten verkopen, oftwel gewoon doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: