Spring naar inhoud

Maken wat de klant wil….wat een onzin

Geachte mijnheer Brinkman (en achterban),

Onlangs had ik de eer een discussie rondom innovatie en duurzaamheid bij te wonen. U als panellid somde het gebruikelijke riedeltje van problemen op waarmee de bouwsector zou kampen: we moeten beter en innovatiever worden en uiteraard moet de overheid het allemaal beter regelen. Interessanter werd het toen u begon over de klant. De bouw zou veel meer moeten luisteren naar de klant en moeten maken wat de klant wil. Ik stelde u de vraag wat de bouw dan aan die klant te bieden heeft. Uw achterban, althans zo’n 95% daarvan, biedt immers geen product maar productiecapaciteit en wie kan zich daarmee nu onderscheiden? U leek de vraag niet begrepen te hebben en begon mij uit te leggen hoe ingewikkeld projectontwikkeling wel niet was. Ik kreeg even de indruk dat ik met de voorzitter van de Neprom stond te praten.

Als u nou echt verandering wil in deze sector en mee wil doen mét de verduurzaming van Nederland, dan moet het bouwproces namelijk radicaal op de schop. We hebben juist altijd teveel gedaan wat de klant wil. Resultaat: de klant moet tegenwoordig een heel leger van specialisten inhuren om op te kunnen schrijven wat ie nou eigenlijk wil. En dat wordt naarmate gebouwen duurzamer worden steeds ingewikkelder. De kansen liggen in het bedenken van totaalconcepten en deze vertalen naar producten. En inspelen op wat de klant van morgen wil. Dat is de een vorm van ondernemerschap die Ford, Disney en Jobs succesvol hebben toegepast.

Of de klant nou een particulier, projectontwikkelaar of corporatie is, ieder bouwbedrijf zou hiervoor aanbod op de plank moeten hebben liggen. En nee, dat kan niet voor alles. Maar 80% van de nieuwbouwopgave leent zich hiervoor. En de bestaande bouw? Een prachtige opgave waarvoor de bouwsector fantastische oplossingen kan bedenken. Vooral als ze dat doen in slimme coalities met focus op innovatie. De koplopers kunnen het al: renoveren naar een A+++ label voor een prijs waarmee 95% van uw achterban amper een B-label kan realiseren. Een uitdaging voor u, meneer Brinkman?

 Met vriendelijke groet,

Jan Willem van de Groep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: