Spring naar inhoud

10 ONTWERPPRINCIPES VOOR EEN WARMTENET

De discussie over centrale hoog-temperatuur warmtenetten n.a.v. mijn columns en blogs maakt nogal wat los in warmteland heb ik gemerkt. Nou ben ik geen radicale tegenstander van warmtenetten. Ik zie ze alleen, vanuit transitieperspectief, weinig toevoegen aan de opgave waar we voor staan. Er zijn wel een paar plekken waar het zou kunnen. Het gebied waar de warmterotonde Zuid-Holland is gepland zou zo’n plek kunnen zijn. Het lijkt mij goed dat we daar dan wel een aantal ontwerp principes voor meegeven waardoor warmtenetten kansrijke decentrale ontwikkelingen niet in de weg gaat zitten.

Ik heb er een aantal bedacht. Heeft u aanvullende principes of bent u het niet eens met één van deze principes dan nodig ik u van harte uit om te reageren. Wellicht komen we er samen uit.

ONTWERPPRINCIPES WARMTENET

  1. De gebouwde omgeving krijgt een besparingsdoel van 70% gerealiseerd in 2035.

Daarmee krijgt het debat over de energievoorziening een heel ander karakter.

  1. Nieuwe warmtenetten worden niet gevoed door fossiele bronnen (kolen, gas , afval). Oude netten die gevoed worden door kolen of AVI’s faseren we binnen 15 jaar uit.
  2. Aftapwarmte is geen restwarmte, het aftappen van warmte mag niet ten koste gaan van het rendement van een installatie.
  3. Er is alleen sprake van restwarmte als besparen dan wel opwaarderen van industriële warmte niet mogelijk is of een langere TVT heeft dan 10 jaar.
  4. Voor restwarmte wordt niet betaald aan de bronleverancier, ook niet als er kosten gemaakt moeten worden, die hadden anders besteed moeten worden aan efficiëntie.
  5. Voor warmte wordt geen buitenlands afval verbrand.
  6. Aansluitingen van zeer-energiezuinige huizen op de retourleiding is een kostenbesparende optie voor de warmteleverancier.
  7. Niet het energiesysteem maar de adaptatiesnelheid door bewoners en huiseigenaren staat centraal.

Het NMDA principe wordt realistisch en in overleg met consumentenorganisaties (VEH en Woonbond) vastgesteld.

Warmteverliezen gemaakt voordat warmte een verbruikstoestel heeft bereikt komen niet voor rekening van de consument of worden gecompenseerd in een nieuw NMDA stelsel.

  1. Er is nooit sprake van een aansluitplicht voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw.
  2. De energetische kwaliteit van woningen aangesloten op een warmtenet mogen niet verschillen met de geldende bouwnormen.

Woningen die een slechtere energetische kwaliteit hebben door de aansluiting op warmte worden daarvoor gecompenseerd volgens een nieuwe vorm van NMDA.

Indien het net de mogelijkheid bied tot levering van koude energie hoeft er alleen betaald te worden als er daadwerkelijk gebruik van wordt gemaakt.

Meedenker: Derk Jansen @Reeshofwarmte

3 gedachten over “10 ONTWERPPRINCIPES VOOR EEN WARMTENET Plaats een reactie

  1. Eigenlijk allemaal boerenverstand. Feit dat deze ontwerpprincipes nu allemaal met voeten getreden worden geeft denk ik wel aan dat het systeem failliet is.

    Ik vraag me ook altijd af:
    – wat doe je de andere helft van het jaar met de restwarmte.
    – hoe robuust is zo’n systeem over 25/50 jaar? Gloeiend hete pijpen in de grond naast lekkende riolen en waterleidingen, is dat niet vragen om problemen?
    – het idee van zeer energiezuinige huizen aansluiten op de retourstroom lijkt me hypothetisch want ze hebben maar 1-2 maanden warmte nodig en voor het douchewater moeten ze sowieso een extra installatie aanschaffen. Vastrecht voor zulke huizen wordt waarschijnlijk ordegroottes hoger dan de energierekening.

  2. Mooie aanzet voor fundamenteel debat over centrale warmtenetten. Om het aan te scherpen stel ik voor dat we daarnaast ook een lijstje van ontwerpprincipes maken voor de gebouwen/woningen waar de pijp naar binnen gaat. Het leidende principe voor dat lijstje Niet NDMA, maar NDMN – Niet Meer Dan Nul-op-de-meter.

Plaats een reactie