Spring naar inhoud

SENSOREN EN SLIMME HUIZEN

Volgens schattingen van Gardner hangen er in 2020 zo’n 26 miljard apparaten aan het zogenaamde Internet of Things. Die schatting zou nog wel eens aan de lage kant kunnen zijn. Ik verwacht namelijk dat onze huizen heel snel voorzien zullen zijn van een stuk of 100 sensoren die informatie verzamelen over wat we doen, wat we niet doen en hoe we leven. Een situatie waar velen waarschijnlijk nu niet op zitten te wachten. Maar waar zaten we wel op te wachten in 1995 toen we nog niet eens wisten waarvoor de letters WWW stonden. Slimme systemen die je helpen en ondersteunen zitten al volop in je auto en smartphone. De sensoren die we hiervoor nodig hebben zijn relatief domme dingen. Ze hoeven alleen open-dicht te meten waardoor ze minimaal hoeven te communiceren, het stroomverbruik extreem laag is en de kosten nihil. In China en Duitsland wordt nu volop getest met dit soort sensoren. Een technologie waarmee het mogelijk wordt om het huis slimmer, gebruiksvriendelijker en veiliger te maken. Daarnaast zorgen die sensoren er voor dat het energiesysteem veel effectiever wordt ingezet waardoor er minder duurzame energie nodig is. Slimme feedbacksystemen attenderen mensen op een terloopse manier op hun energieverbruik. Een Smart Home is ook klaar voor de toekomst. Deze systemen zullen bijvoorbeeld slim worden geïntegreerd met zorginfrastructuur. Zo kunnen gedragspatronen vastgelegd worden van zelfstandig wonende ouderen met een zorgvraag. Afwijkingen van het gedragspatroon kunnen leiden tot extra aandacht van zorgverleners of mantelzorgers. Ook storingen en onderhoud kunnen er snel en adequaat mee opgelost worden voordat er überhaupt een storingsdienst is gebeld. Data van veel goedkope sensoren kunnen op geaggregeerd niveau zinvolle informatie leveren. Nu maar wachten tot ze er zijn en natuurlijk op bouwers die ze slim gaan toepassen in hun gebouwconcepten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: