Spring naar inhoud

WARMTENETTEN EN CO2 REDUCTIE

De populariteit van warmtenetten berust op de veronderstelling dat een aansluiting op een warmtenet een CObesparing zou opleveren van 75%. Een sprookje dat er bij bestuurders in gaat als zoete koek. Je krijgt immers de oplossing voor jou ambitieuze COdoelstellingen maar zo in de schoot geworpen. Ze rekenen zich echter te rijk. Ik betoogde al eerder dat restwarmte niet bestaat. Een groot deel van de huidige warmtenetten draait op kolen- en afvalcentrales. Die leveren geen restwarmte maar aftapwarmte. Die warmte zou 1 op 1 inderdaad 75% minder CO2 opleveren. Maar er is nooit sprake van een 1 op 1 situatie. De warmte moet getransporteerd worden van de centrale naar het huis of gebouw. Voordat de warmte door de c.v. van de bewoner loopt is er al zo’n 35% verloren. Die verloren warmte moet extra afgetapt worden. De besparing wordt daarmee 50% in plaats van 75%. Maar daarmee zijn we er nog niet. Een kooltje produceert zo’n 57% meer COuitstoot dan een gasmolecuul. Daardoor wordt die COuitstoot gereduceerd tot zo’n 25%. De investering per bespaarde kg COkomt hiermee in een heel ander daglicht te staan. Tel daarbij op dat nieuwbouwwoningen die aansluiten op het warmtenet een 25% slechtere energiekwaliteit mogen hebben en weg is de winst. Sluit u bestaande woningen aan op het warmtenet dan is de incentive om te besparen ook verdwenen. Dus ook daar verdwijnt die laatste 25% als sneeuw voor de zon. Die 25% halen we overigens  ook dubbel en dwars met superrendabele investeringen in besparing. Daarvoor hoeven geen straten op de kop voor de aanleg van dure infrastructuur en zijn gebouw-eigenaren gevrijwaard van het niet-meer-dan-anders principe. Prettige bijkomstigheid is dat die centrales in de zomer niet een net op temperatuur hoeven te houden voor louter warm tapwater. Hoeven wij dat buitenlands afval dus ook niet voor te verbranden in de AVI’s die zonder pardon onze grondstoffen vernietigen in ruil voor “restwarmte”
co-auteur: Derk Jansen @reeshofwarmte
Lees ook: Warmte dumpen of woonplezier creeëren

One thought on “WARMTENETTEN EN CO2 REDUCTIE Plaats een reactie

  1. Ik vind het geweldig te zien dat we in Nederland de duurzame energietransitie compleet nog een keer van begin over gaan doen. Dit is alles oude kennis en al lang in het buitenland getest. Innovatie is toch ook eerst begint met ervaringen te delen die anderen hebben opgedaan. Dit bespaart ons veel tijd en kosten. Ik probeer veel kennis te delen. Ik constateer dat deze kennis niet aangenomen of betwijfeld word dus liever zelf experimenteren. Dit wordt een duur experiment voor Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: