Spring naar inhoud

De EPV als middel voor meer waarde

Voor het tijdschrift De Corporatiegids schreef ik 2 jaar lang een column. Deze herpublicatie is de eerste in een serie van 6 over energie, bouwen, innovatie en huisvesting.

Corporatiegids maart 2016

Duurzaamheid is een problematisch begrip. Enerzijds omdat veel mensen niets met duurzaam hebben en anderzijds door de duurzaamheidsparadox. Die paradox wordt gecreëerd door het feit dat ‘iets’ duurzaams doen, in de ogen van ‘de groenen’, nooit verkeerd kan zijn. Niets is minder waar.

Vanuit het perspectief van de energietransitie op de lange termijn, zijn de kleine stappen die we nu zetten funest. Buiten de Randstad kom je ze bijvoorbeeld al tegen; corporaties die de afgelopen jaren, met financiële impulsen van overheden, veel hebben geïnvesteerd in labelverbeteringen en daarom niet van plan zijn de eerstkomende jaren nog iets te doen. Zij zijn een voorbeeld voor de problemen die we gaan tegenkomen als we de doelen van 2050 willen halen. De gebouwde omgeving is namelijk een langzaam transformerende massa met zo’n 4,5 miljoen beslissers (particulieren, instituties en bedrijven). Besluiten ze de kleine stap te nemen, dan creëert die een lock-in voor de 2050-doelen.

Duurzaamheid is ook vervelend. Het grootste deel van de bevolking en vele corporatiebeslissers hebben er weinig mee. Sectorafspraken worden beschouwd als een molensteen. En terecht! De corporatiesector heeft verzuimd om door te denken welke benefits er eigenlijk uit die verduurzamingsopgave zijn te halen. Men heeft verzuimd om bij de overheid condities te claimen die nodig zijn om duurzaamheid niet als doel te zien maar als een middel. Er is teveel gedacht in termen van kostenbeheersing.

Wanneer u energiebesparing beschouwt als een middel, dan maakt u andere keuzes. Er liggen immers grote investeringsopgaven te wachten rondom leefbaarheid, betaalbaarheid, gezonde binnenmilieus, kwaliteit van de voorraad en mogelijkheden van zorg aan huis. De zogenaamde ‘Nul op de Meter’-aanpak is om die reden bedacht als een additionele toevoeging op bestaande renovatieplannen met lage energieambities en een beperkte impact op het comfort en de uiterlijke kwaliteit van de woningen. Het ontgaat velen nog steeds dat de meerkosten voor die extra stap ruimschoots worden vergoed door de additionele geldstroom van de Energie Prestatie Vergoeding. En is dat nog niet genoeg, dan zijn er nog twee positieve ontwikkelingen. De ene betreft een ongekende dynamiek in de bouw die ervoor gaat zorgen dat u en uw huurders betere spullen krijgen voor aanzienlijk minder geld. Daarnaast kan er in Den Haag geruild worden. Grote stappen zijn namelijk alleen te zetten in de noemer van het sommetje ‘duurzame energie / totale hoeveelheid energie * 100% = percentage duurzame energie’. De overheid stopt miljarden in de teller van deze breuk. U hebt forse invloed op de noemer. Gebruik dat gegeven om concrete afspraken te maken met die overheid.

Categorieën

Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: