Spring naar inhoud

Slappe Hap

Nadat het initiatief om samen de schouders te zetten onder nul-op-de-meternieuwbouw strandde bij onwillige Neprom-leden, wilde men toch iets anders. Het werd ZEN: zeer energiezuinige nieuwbouw.
Het eerste nieuwsberichtje over dit initiatief van de Lente-Akkoordpartners klonk best aardig. Achteraf blijkt het toch een misleidend rookgordijn te zijn. Men gaat zich inspannen om in 2018 projectjes te realiseren die voldoen aan de nieuwbouweis van 2021. Een eis die onder de rook van dit plan nog even flink werd ‘belobbyd’. Dat is te lezen in de brief die minister Blok deze week naar de Kamer stuurde over de voortgang energiebesparing gebouwde omgeving.

Toen ik zes jaar geleden begon met het Energiesprong-programma, hadden we voor nieuwbouw de opdracht om te zorgen dat de bouwsector in 2020 energieneutraal kon bouwen. Energieneutraal was toen nog het gebouw- en gebruiksgebonden energieverbruik op nul. Inmiddels is die norm, onder druk van de middelmatigheid (lees bouwlobby), teruggebracht naar epc 0,2. Voor leken: dat is de huidige nieuwbouwnorm plus een paar extra zonnepaneeltjes.

Op dit moment bouwen koplopers al volop nul-op-de-meterwoningen en renoveren we zowel grondgebonden woningen als gestapelde woningen naar datzelfde niveau. Woningen met een epc van -0,4. Ja, u leest het goed, min 0,4! Woningen die evenveel energie opwekken als ze gebruiken. De geringe meerkosten verdienen zich voor alle type woningeigenaren dubbel en dwars terug.

De middelmatigheid heeft onze minister echter wijs gemaakt dat er nog flink geïnnoveerd moet worden om die eis van 2021 te halen en dat het met gestapelde bouw heel moeilijk gaat worden. Hoe merkwaardig het ook is dat de resultaten uit het eigen innovatieprogramma van Binnenlandse Zaken moeten wijken voor de middelmatigheid die deze sector kenmerkt, de minister kunnen we dat niet kwalijk nemen. De sector is zelf aan zet. Stop nou eens met die slappe hap!

2 gedachten over “Slappe Hap Plaats een reactie

  1. Besteed veel meer marketinggelden aan het promoten van innovatieve bouwbedrijven die voor reeële stichtingskosten dit soort werkzaamheden wel op de juiste wijze uitvoeren. Maak nog meer bekend welke voordelen er voor mens en milieu zijn om op deze wijze te renoveren of nieuw te bouwen. Een economische voordeelberekening doet wonderen bij de meeste opdrachtgevers in ons land. Produkten die nog slechts aan minimale eisen voldoen worden dan versneld onaantrekkelijk. Presenteer dit item bij Harry Mens en op de landelijke beurzen of maak bv een pakkende scherpe reclamespot. Benodigde investering daartoe is te verantwoorden door vereiste en beloofde inspanning van zowel overheid als marktpartijen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: