Spring naar inhoud

De koelkast en de architect

Cobouw column nr 22, 4 mei 2015

Een koelkast is een fascinerend apparaat. Gemaakt om lucht te conditioneren en als geheel maar zo een factor 4 goedkoper dan een voordeur. Een koelkast gaat per dag vaker open en dicht dan een voordeur en sluit, zonder bot geweld, luchtdicht af zodat er geen warmte binnenkomt of kou verloren gaat. Fascinerend, nietwaar?
Ik zit me al lang af te vragen waarom er nog nooit iemand samen met Bosch of Samsung op zoek is gegaan naar de ideale voordeur. Want als er iets pre-historisch is, dan zijn het toch zeker de raamopeningen en toegangen van onze gebouwen. De ontwerpers in de bouw, die in dat geval architecten heten, blijven maar gewoon leuke combinaties maken met bestaande spullen. Het ontwerpen van heel nieuwe producten schijnen ze niet eens te leren op de TU. Dat kan ook helemaal niet, hoor ik u roepen. Architecten zijn projectmensen en kunnen niet voor elk project nieuwe oplossingen bedenken. Terecht. Daarom zullen we in de bouw ook veel minder architecten nodig gaan hebben. Met de opkomst van ‘smart industry’ wordt het mogelijk om voor grote bouwstromen gebruik te maken van heel nieuwe producten en componenten zonder dat dit ten koste gaat van de verschijningsvorm van een gebouw. Sterker nog. Met nieuwe geveltechnieken wordt zowel de ontwerpvrijheid van de architect als de keuzevrijheid van de klant sterk vergroot. De essentie van het ontwerpvak komt te liggen bij de industrieel ontwerper en software. Software?! Jazeker, hoewel de architect belangrijk blijft als componist van leefbaarheid en ruimtelijke kwaliteit zal de computer gaan modificeren met de spullen die de fabriek in massa kan leveren. We krijgen eindelijk deuren die openen en sluiten zonder ze aan te raken, luchtdicht afsluiten en fraai zijn vorm gegeven. En het mooiste: we kunnen een factor 4 goedkoper bouwen.

One thought on “De koelkast en de architect Plaats een reactie

  1. Mooi stuk!
    Bietje kort door de bocht, vooral de prijsfactor, dat wordt m niet….. Maar bouwen zonder architect is al aan een grote opmars bezig….. En tegelijkertijd raken we er aan gewend dat een briljant apparaat zoals een I-phone met de prijs van een voordeur na twee jaar gebruik al old-fashioned is. Goed voor de achtjarige zoon, kan ie ook een beetje whattsappen……
    Die oudewetse baksteen met lange levensduur is misschien toch niet zo slecht. En een software architect weet niets van stenen stapelen…….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: