Spring naar inhoud

Smart Industry

Cobouw column nr 23, 19 mei 2015

Digitalisering verandert de wereld razendsnel. Binnen de industrie wordt door toepassing van nieuwe technologie al gesproken over de vierde industriële revolutie. De bouwsector is nog niet eens begonnen met de eerste.
Door de combinatie van internet, 3D-printing, robotica, micro-sensoren en big data kunnen we gelukkig een inhaalslag maken. Door die nieuwe technologie zijn bouwers namelijk in staat hele nieuwe producten en diensten te leveren. Vreemd dus dat Bouwend Nederland nauwelijks een rol speelt binnen de innovatieagenda Smart Industry. Wat te denken van de ‘Factory of the Future’? In dat type fabriek verzorgt men de productie van klantspecifieke producten met een hoge complexiteit in kleine series vanuit industriële principes. Klinkt als een gebouw nietwaar? Of de ontwikkeling rondom 3D-printing. Nieuwe sensoren, actuatoren en onderdelen worden met 3D-printing gemaakt als volledig geïntegreerde producten. Ontwerpers tekenen niet meer, maar laten computers optimale structuren uitrekenen. Naast het ontwerp van het klantspecifieke product zal de computer ook het ‘fabricagerecept’ bepalen. Klinkt ook als een gebouw nietwaar?

De softwareontwikkelaars van Autodesk zijn ver met de ontwikkelingen van systemen waarmee digitale prototypes in alle facetten zijn te testen. Van prestaties op het gebied van energie en klimaat tot de klantbeleving aan toe. Industriële productie is daardoor niet meer gekoppeld aan grote eenvormige series. Nieuwe technologie levert betaalbaar maatwerk op. Dat is ook nodig gezien de grote maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan. Die zijn met negentiende-eeuws bouwgeknutsel niet meer op te lossen. Slechts door innovatieve multidisciplinaire benaderingen zullen we deze uitdagingen succesvol kunnen aanpakken. De digitale creatie, gebruik, verspreiding, manipulatie en integratie van informatie is in veel gevallen de belangrijke innovatie-aanjager. Maar ja, welke bouwer begrijpt dat?

2 gedachten over “Smart Industry Plaats een reactie

 1. Ik werkte 15 jaar voor een high tech bedrijf dat apparatuur ontwikkelde voor de farmaceutische industrie. In de jaren negentig stapten we over van Autocad naar 3D solidmodelling ontwerpsoftware. We konden sneller prototypen met minder fouten. Dus sneller en goedkoper innoveren. Vanaf 2000 deden we kennis op met stereolythografie, vergelijkbaar met 3D printen. We konden onze kunststof delen prototypen binnen 48 uur. Je zou kunnen concluderen dat de bouw achterloopt bij, in dit geval, de farmaceutische industrie.

  Volgens mij is cultuur een kenmerkend verschil tussen bouw en industrie. Op school al kon je de bouwkundigen van mijlenver herkennen tussen de werktuigbouwkundigen en de digitalen.

  Ook de klantvraag verschilt. Een huis is traditie. Die is van steen en hout en beschermt een leven lang tegen invloeden van buiten. Een laboratoriumapparaat is een rationeel ding die je gedachtenloos inruilt tegen een nieuwe generatie die je sneller en meer winst oplevert.

  Tijdens de crisis werd het geld schaars en werd energie onbetaalbaar. Twee aanleidingen om met andere ogen naar het wonen te kijken.

  Je kunt de problemen niet oplossen met de kennis waarmee ze zijn veroorzaakt. Lees; kun je van een bouwer verwachten dat hij met een quantum leap innovatie komt? Ik denk van niet. Nieuwe aanbieders zullen dit voor hun rekening gaan nemen. Wacht maar af. Traditionele bouwbedrijven worden restaurateurs van onze huidige woningen. Nieuwe toetreders worden de bouwers van de toekomst. Het nieuwe wonen verlangt flexibiliteit, lage kosten en een positieve energiebalans. Allemaal zaken die je niet kunt halen bij een traditioneel bouwbedrijf.

 2. Dit is op Bert Moormann's blog herblogden reageerde:
  Ik werkte 15 jaar voor een high tech bedrijf dat apparatuur ontwikkelde voor de farmaceutische industrie. In de jaren negentig stapten we over van Autocad naar 3D solidmodelling ontwerpsoftware. We konden sneller prototypen met minder fouten. Dus sneller en goedkoper innoveren. Vanaf 2000 deden we kennis op met stereolythografie, vergelijkbaar met 3D printen. We konden onze kunststof delen prototypen binnen 48 uur. Je zou kunnen concluderen dat de bouw achterloopt bij, in dit geval, de farmaceutische industrie.

  Volgens mij is cultuur een kenmerkend verschil tussen bouw en industrie. Op school al kon je de bouwkundigen van mijlenver herkennen tussen de werktuigbouwkundigen en de digitalen.

  Ook de klantvraag verschilt. Een huis is traditie. Die is van steen en hout en beschermt een leven lang tegen invloeden van buiten. Een laboratoriumapparaat is een rationeel ding die je gedachtenloos inruilt tegen een nieuwe generatie die je sneller en meer winst oplevert.

  Tijdens de crisis werd het geld schaars en werd energie onbetaalbaar. Twee aanleidingen om met andere ogen naar het wonen te kijken.

  Je kunt de problemen niet oplossen met de kennis waarmee ze zijn veroorzaakt. Lees; kun je van een bouwer verwachten dat hij met een quantum leap innovatie komt? Ik denk van niet. Nieuwe aanbieders zullen dit voor hun rekening gaan nemen. Wacht maar af. Traditionele bouwbedrijven worden restaurateurs van onze huidige woningen. Nieuwe toetreders worden de bouwers van de toekomst. Het nieuwe wonen verlangt flexibiliteit, lage kosten en een positieve energiebalans. Allemaal zaken die je niet kunt halen bij een traditioneel bouwbedrijf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: