Spring naar inhoud

De bouw maakt het…duh!!!

Met de slogan “de bouw maakt het” positioneren bouwbedrijven zichzelf in een weinig eervolle hoek. De afgelopen week werd mij nog eens duidelijk dat de meeste partijen de bouw- en installatiebedrijven zien als de laatste horde in een vaak uiterst moeizaam verlopen ontwikkelproces. Ze worden door die partijen gezien als onderdeel van een probleem en zelden als onderdeel van de oplossing.

Maar wat hebben projectontwikkelaars op de Provada nou te verkopen aan hun klanten. Producten die bedacht worden door architecten, geëngineerd door adviesbureaus en in elkaar geknutseld door bouwbedrijven onder begeleiding van inspiratieloze bouwmanagers. Goedbeschouwd zou de ontwikkelaar niet veel meer moeten zijn dan het verkoopkanaal van gewilde spullen ontwikkeld voor een volwassen bouwindustrie.

De bouw kan en moet betere spullen voor lagere prijzen gaan produceren. Mijn overtuiging is dat het zeker veertig tot vijftig procent goedkoper kan. En niet om  de portemonnee van ontwikkelaars of grondspeculanten te spekken. Nee, we staan voor een aantal grote maatschappelijk opgaven die zonder betere spullen voor lagere prijzen niet opgelost gaan worden. De bouwindustrie kan 30% van het energievraagstuk oplossen. Ze kunnen fors bijdragen aan het reduceren van de toenemende kosten in de zorg. Ze gaan zorgen voor technologische doorbraken waardoor steden leefbaar, gezond en waardevol blijven.

Het nieuwe bouwen begon zo’n 80 jaar geleden als een droom van architecten. Het is echter geen droom meer en zeker niet alleen het feestje van ontwerpers. De technologische doorbraken op het gebied van digitaal ontwerpen (BIM), daaraan gekoppelde productietechnologie (3D printing, robotica en lean) en nieuwe materialen zorgen voor een aardverschuiving. De bouw wordt volwassen. Daarbij is de klassieke rolverdeling zoals ik die hierboven schetste onhoudbaar geworden. Bedenk daarbij dat ontwerpen, rekenen, tekenen, engineeren, dimensioneren en vermarkten geen sequentiële processen meer zijn in een volwassen geïndustrialiseerde omgeving. Dat heeft vergaande gevolgen voor de positie van alle partijen in het bouwproces.

 

2 gedachten over “De bouw maakt het…duh!!! Plaats een reactie

  1. Lekker scherpe analyse JanWillem, de kennis is er en toch dansen de afzonderlijk stuiterende belangen als in een flipperkast hun uitzichtloze rondedans…… om maar niet in het gaatje te belanden! Mijn advies: Huur een inspirator in, in plaats van een boekhoudende manager met oogkleppen!

  2. Helemaal mee eens! Lekker bondig stukje
    van ‘mama, hij slaat mij!’ (lees: ‘rechter, hij komt zijn afspraken niet na’)
    naar ‘zullen we even opnieuw beginnen’ (lees: laten we een oplossing bedenken’)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: