Spring naar inhoud

Bericht voor de Achterhoekse Woningcorporaties

De Gelderse woningcorporaties krijgen van de provincie Gelderland een bijdrage om een stapje extra te zetten in energiebesparing. De Achterhoekse corporaties hebben inmiddels gecommuniceerd over de opgave die zij denken aan te pakken de komende 2 jaar. Het gaat om 1500 woningen. Er is inclusief de bijdrage van de provincie een budget van zo’n 34.000 euro beschikbaar per woning. Ze noemen het een investeringsimpuls voor de Achterhoek. Maar is het dat wel?

Afbeelding
opgave Achterhoekse Corporaties (bron: site Wonion)

Zoals in de tabel is te zien zijnde stappen in energiebesparing niet erg ambitieus. Ook zonder een subsidie van een provincie zou een gemiddelde corporatie in Nederland renoveren naar minimaal label A of B. Het grootste deel van die 34.000 euro zal ook geen investering zijn. Dat wil zeggen een bedrag waar inkomsten uit huurverhoging tegenover staan. Inkomsten waarop een rendement gemaakt kan worden. Mocht dit al zo zijn dan gaat het om slecht enkele tientjes in de maand.

Er zitten voorwaarden aan de subsidie, de belangrijkste is dat het de komende 2 jaar besteed moet worden. En snelheid kan schijnbaar alleen als wordt gekozen voor de kleine stapjes.

Er zijn echter twee belangrijke argumenten om niet te kiezen voor  dit soort kleine stappen. Deze woningen zullen net als de andere 8500 woningen in Gelderland verloren gaan voor de noodzakelijke grote stappen. Er wordt een energiebesparing gehaald van amper 30% waarna de woningen de eerstkomende 30 jaar uit het vizier van de verduurzamingsopgave verdwijnen. En 30% is domweg te weinig. Ik weet dat ik met dit ecologische argument weinig corporaties over de streep trek. Daarom is het economische argument misschien belangrijker voor hen; het is gewoon een domme kostenpost. De genoemde 34.000 euro zal minus de subsidie gewoon worden afgeschreven van uw winst en verliesrekening omdat er bijna geen inkomsten tegenover staan. Dat gaat dus ten kosten van uw ratio’s en dus ook uw toekomstige financieringsruimte.

Het kan beter. Het kan slimmer. Het kan sneller

Het kan met een fors voordeel voor de huurder. We kunnen tegenwoordig namelijk zogenaamde NulOpDeMeter woningen maken. Oplossingen waar bouwers een gegarandeerde prestatie tegenover zetten. Er is op dit moment wetgeving in de maak die het mogelijk maakt dat corporaties die complete besparing kunnen optellen bij de huurinkomsten. In het geval van de Achterhoekse corpo’s zou ook de huur fors verlaagd kunnen worden, zij hebben immers toch al zo’n 34.000 als out-of-pocket-money gereserveerd. De meerprijs van zo’n 25.000 euro vraagt slechts om helft van de huidige energierekening.

Nog niet alle bouwers zijn in staat om de spullen te leveren die hier voor nodig zijn. Maar zijn het nou niet de corporaties die er alle belang bij hebben dat bouwers betere en gewildere spullen gaan maken, tegen lagere prijzen en met gegarandeerde prestaties? Daag ze uit. Ga niet uitdagen op een contractvorm. Koop gewoon van de plank. Met prestatiegarantie kunt u nooit een miskoop doen. Zo ingewikkeld is het allemaal niet.

We kunnen er morgen mee beginnen beste Achterhoekse woningcorporaties. Als de bouwers even iets meer informatie krijgen dan komen de oplossingen vanzelf uw kant op. Hoeft u niks voor te doen. Alleen maar kiezen uit de degene die het beste bij u passen. Bespaart u ook nog eens fors op uw bedrijfslasten.

U kunt het niet? Geen liquide middelen? Dat broodje aap hebben we inmiddels ook van tafel. Waar een cashflow ontstaat is ook cash. Gewoon via het WSW. En nee, dat gaat niet ten koste van uw investeringsruimte op andere plekken. Die investering levert u namelijk een rendement op van minimaal 5,25%.

Bekijk anders eens deze video…die moet u overtuigen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: