Spring naar inhoud

Van binnen naar buiten naar binnen..het nut van boundary-spanners.

Corporaties weten over het algemeen wel goede redenen aan te voeren waarom iets niet kan. Er zijn nog maar een beperkt aantal koplopers die in staat zijn hun nek uit te steken om echt een verandering te forceren. Zelfs corporaties met een sterke visionaire bestuurder lukt het maar lastig om een bijdrage te leveren aan de noodzakelijke systeemveranderingen binnen de sector. Dat zal vele oorzaken hebben. Wellicht komen ze in toekomstige blogs nog eens langs. Eentje wil ik er in ieder geval nu uitlichten: het gebrek aan Boundary-Spanners.

Dat zijn mensen die zowel in- als extern weten hoe de hazen lopen. Ze weten waar zinvolle kennis gehaald en gebracht kan worden. In het geval van corporaties nemen deze mensen actief deel aan kennisnetwerken en koplopercommunities. Het doel is tweeledig. Kennis verzamelen om te voorkomen dat jezelf het wiel opnieuw moet uitvinden…maar ook kennis brengen op plekken waar gewerkt wordt aan innovatie en vernieuwing binnen de sector. Zelfs toekomstig beleid beïnvloeden behoort vaak tot de mogelijkheden. Bestaan deze mensen…jazeker ik ken er een paar. Ze zijn echter schaars, de meeste bijeenkomsten “met” de sector die ik organiseer worden bevolkt door (overigens zeer bevlogen) adviseurs.

Ik vermoed dat het bestaan van innovatienetwerken maar bij een beperkt aantal mensen van corporaties bekend zijn. Vaak bestrijken ze een groter gebied dan waar individuele mensen binnen de corporatie zich dagelijks mee bezig houden. Mochten er al mensen “gestuurd” worden dan zijn dat vaak specialisten die zelden weten hoe ze de geaccumuleerde kennis een plek moeten geven binnen de eigen organisatie. Laat staat dat ze weten welke interne mensen ze moeten koppelen aan inspirerende collega’s van corporaties die het wiel al hebben uitgevonden.

Het lijkt er daardoor op dat er binnen de sector (ik vermoed onbewust) een beperkte bereidheid is om echt mee te denken over doorbraakstrategieën…iets waarvoor ondermeer EnergieSprong is bedacht.

Frank Bijdendijk noemde bij zijn afscheid terecht dat innovatie een levensvoorwaarde is voor de nieuwe corporatie. De wereld zit echter te complex in elkaar om dat in je eentje te doen. Mijn boodschap aan corporatiebestuurders is dan ook om beleid te maken rondom boundary-spanning. Zorg dat er mensen rondlopen die de ruimte krijgen om zowel in- als extern kennis te delen vanuit een brede kijk op de problematiek die speelt binnen de sector. Mensen die de verbinding vormen tussen binnen en buiten. Mensen die er voor zorgen dat u veel geld gaat besparen omdat alles elders al een keer bedacht is. Maar bovenal mensen die de ruimte krijgen om bij te dragen aan de transitie waar de sector behoefte aan heeft. Die de kennis en ervaring van de corporatie kunnen inbrengende welke gaan leiden tot concepten waar de beleidsmakers en politiek niet omheen kunnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: