Spring naar inhoud

Impact salderingsregeling op woonlasten EPV-woningen

Ik kom de laatste tijd nogal wat corporatiemensen tegen die met angst en beven kijken naar de aangepaste salderingsregeling en veronderstellen dat het wel snel afgelopen zal zijn met de Energie Prestatie Vergoeding (EPV). Mijn collega Sjoerd Klijn Velderman heeft zich eens goed verdiept in de aanpassingen die vanaf 2020 en 2023 van kracht zijn gegaan cq. van kracht worden. Zijn conclusie: pas vanaf 2028 zal er sprake zijn van een jaarlijkse kostenstijging die ondervangen kan worden door meer opgewekte energie gelijktijdig te gebruiken. In deze blog zal ik dat uitleggen.

Per 2020 veranderde het volgende:

  • De Energiebelasting op aardgas ging omhoog met 4,0 cent per m3 en zal de komende 6 jaar elk jaar met 1,0 cent per m3
  • De Energiebelasting voor elektriciteit ging omlaag in 2020 met 0,9 cent per kWh en zal de komende 6 jaar elk jaar met 0,5 cent per kWh dalen.
  • De Opslag Duurzame Energie (ODE) steeg, op aardgas 3,0 cent per m3, op elektriciteit 0,84 cent per kWh.
  • De heffingskorting (vermindering energiebelasting) is in 2020 verhoogd van € 311,- naar € 527,- per jaar (inclusief BTW).

Buiten deze veranderingen zal vanaf 2023 met geleidelijke stappen de salderingsregeling afgebouwd woorden.

Dat zal er zo uit zien:

beleidsvoorstel

Om de effecten op de woonlasten van een EPV woning te berekenen heeft Sjoerd alle hierboven benoemde veranderingen in één model gezet. Hierbij heeft hij vier scenario’s aangehouden, waarvan ik er drie de moeite waard vindt om toe te lichten.

SCENARIO 1 Voorgesteld beleid en 40% benutting eigen opwek
SCENARIO 2 Voorgesteld beleid 50% benutting van eigen opwek
SCENARIO 3 Gevoeligheidsanalyse bij een lagere vergoeding dan 80% inkooptarief

De resultaten van deze doorrekening zijn in onderstaande grafiek weergegeven:

Scenario's

Allereerst kan de conclusie getrokken worden dat woningen waarvoor een EPV-vergoeding wordt gevraagd pas vanaf 2028 te maken krijgen met extra kosten. Op dit moment wordt zo’n 30% van de opgewekte energie van een EPV-woning rechtstreeks gebruikt (de meerkosten voor de bewoners bedragen dan vanaf 2028 zo’n 16,- euro per maand). Met een paar simpele instellingen van installaties en aangepast bewonersgedrag kan dat worden verhoogd naar 40% (de meerkosten voor de bewoners bedragen dan vanaf 2029 zo’n 10,- euro per maand). Wanneer we in staat zijn om 50% van de opgewekte energie rechtstreeks in te zetten dan loopt de lijn ongeveer gelijk met onveranderd beleid vanaf 2031. Voor vijftig procent opslag is nog geen elektrische batterij nodig. Een buffervat van 200 liter in combinatie met slimme sturing van de Warmtepomp kan namelijk een fors deel van de opgewekte energie opslaan dan wel rechtstreeks gebruiken waarmee die 10% wordt dichtgelopen. Dat kan dus al met bestaande en betaalbare technieken. Met een batterij van rond de 7 kWh kan het eigen verbruik oplopen richting 70% eigen gebruik.

Corporaties die nog twijfelen moeten ook kijken wat er gebeurt met woningen die op gas blijven stoken. Daarvoor heb ik onderstaande  grafiek ingevoegd. Daarop is te zien dat met 40% eigen gebruik de maandlasten van een EPV-woning vanaf 2030 even hoog zijn en blijven als een gaswoning. Tot 2030 heeft de EPV-woning een significant voordeel. Na 2026 is voor een gas een kostenstijging van 1% per jaar aangehouden.

Jaarlijkse lasten

Conclusie:

Nieuwe salderingsregels hoeven nauwelijks invloed te hebben op de woonlasten van EPV-woningen

One thought on “Impact salderingsregeling op woonlasten EPV-woningen Plaats een reactie

  1. goedemorgen Jan Willem,
    ik moet het verhaal een tweede keer lezen om het helemaal te snappen, maar het is wel een opbeurend verhaal, ik ben blij dat jullie je er stevig in verdiepen.
    succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: