Spring naar inhoud

Bouwen voor Leegstand…onwaarschijnlijk scenario

Ik woon in de Achterhoek…een regio waar koortsachting wordt nagedacht over de krimp. Consensus lijkt er te zijn…zelfs de wethouders die tot voor kort de doctrine bouwen, bouwen en nog eens bouwen hanteerden zijn aangelijnd. Niet meer bouwen om leegstand te voorkomen is het motto. Ik heb daar toch mijn vraagtekens bij. Het heeft inderdaad geen zin meer om nog heel veel geld en energie in grootschalige uitleggebieden te steken. Maar om nou plannen van commerciële partijen te schrappen is een gemiste kans.

Als we praten over “bouwen voor leegstand” worden er twee soorten bezit door elkaar gehaald. Woningen van particulieren en woningen van verhuurbedrijven. Ik ken maar heel weinig particulieren die in staat zijn om een woning leeg achter te laten zodra ze een nieuwe woning betrekken. De particuliere markt reguleert zichzelf in die zin. Zodra mensen hun huizen niet meer kunnen verkopen zal er ook geen vraag zijn naar nieuwbouw en zal er echt niet gebouwd worden. De leegstand zal wel gevolgen hebben voor de huurvoorraad. Maar dat is juist een kans. Het gaat dan vaak om het slechtste deel van de huurvoorraad. Woningen met een lage boekwaarde die door sloop de kwaliteit in de buurt of wijk kunnen versterken…door verdunning en vergroening blijven gebieden aantrekkelijk waardoor mensen minder snel geneigd zijn te vertrekken uit het krimpgebied. Daarmee wordt ook de waarde van het omliggende vastgoed weer versterkt….door sloop wordt dan vastgoedwaarde gecreëerd. Die waarde kunnen we versterken door de woningen die blijven staan duurzaam te renoveren…daarmee blijft ook de betaalbaarheid van die huurwoningen gegarandeerd voor de toekomst.

Wanneer er minder vraag is vanuit de directe omgeving zullen ontwikkelaars die grondposities hebben, proberen om mensen van elders te verleiden woningen te kopen. Gratis marketing voor de gemeenten die nu verwoed proberen die ontwikkelaar te laten afzien van bouwplannen. Een gemiste kans dus. Voordat er gestart wordt met een bouwproject hanteren projectontwikkelaars een voorverkooppercentage, zo’n 80% tegenwoordig. Eigen inwoners laten hun woning echt niet leeg achter…leegstand bij Corporaties is een kwestie van portfoliostrategie…dus waar maken we ons nou zo druk over?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: